S poplavami prizadeta Brazilija se pripravlja na nov kaos ob koncu tedna z močnim dežjem (CNN Weather – 10. maj 2024)

Prebivalci južne Brazilije, ki so jih že prizadele smrtonosne poplave, se pripravljajo na nove težave, potem ko je območje v petek zajelo močno deževje, vremenoslovci pa so opozorili, da se bo to dogajalo tudi čez vikend.

Število smrtnih žrtev poplav, ki so prizadele dele južne zvezne države Rio Grande do Sul, se je povzpelo na 113, je sporočila državna agencija za civilno obrambo, saj so regijo zajeli nenehni nalivi, ki so se razširili tudi na dele sosednjega Urugvaja.

Uradniki pozivajo tiste, ki so jih rešili pred poplavami, naj se ne vračajo na svoje domove.

Intenzivno deževje naj bi se v osrednjem in vzhodnem delu države nadaljevalo do nedelje, na nekaterih območjih naj bi v tem času padlo 150 mm dežja, je sporočil nacionalni meteorološki inštitut INMET. Severno od glavnega mesta države Porto Alegre naj bi v 24 urah padlo 100 milimetrov dežja.

“Pomembno je poudariti, da lahko napovedane količine dežja povzročijo nove motnje na območjih, ki so bila prizadeta že prej,” so zapisali v izjavi INMET.

Neurja so v Braziliji prizadela več kot 1,9 milijona ljudi, več sto tisoč pa jih je moralo zapustiti domove, od katerih jih je veliko ostalo v začasnih zatočiščih. Več kot 140 ljudi še vedno pogrešajo.

Slika. Sedemdnevna akumulacija padavin v mm na dan 8. maj 2024 (vir: https://ix.cnn.io/dailygraphics/graphics/20240510-brazil-rainfall/static/media/ai2html-graphic-desktop.7a264a74.png).

URL: https://edition.cnn.com/2024/05/10/weather/brazil-rain-floods-scli-intl/index.html