Orkani, vročinski valovi in naraščajoča gladina morja: Vplivi rekordne toplote oceanov (BBC Future – 9. maj 2024)

Rekordne temperature oceanov kažejo, da se morja segrevajo hitreje, kot je bilo pričakovano – posledice bomo čutili od polarnega ledu do obalnih mest po vsem svetu.

Svetovni oceani so kot velika baterija v velikosti Zemlje: absorbirajo ogromne količine toplote, ki se nato počasi sprošča. Naši oceani so doslej absorbirali več kot 90 % toplote, ki je zaradi naraščajočih izpustov toplogrednih plinov ujeta v zemeljskem ozračju. V zadnjem času se oceani segrevajo zelo hitro.

Od konca marca 2023 so temperature na površini svetovnih oceanov vsak dan postavljale nove rekorde za najtoplejšo temperaturo, ki je bila kdaj koli zabeležena na ta dan. Po podatkih službe Evropske unije za podnebne spremembe Copernicus so 47 od teh dni temperature tudi presegle prejšnje najvišje vrednosti z največjo razliko, ki smo jo videli v satelitski dobi. (Analizo podatkov si lahko preberete v članku ekipe BBC News Climate and Science.)

Februarja 2024 je svet presegel segrevanje površinskih temperatur zraka za 1,5 stopinje za celo leto. Toda v nekaterih regijah so bile lani temperature oceanov podobne tistim, ki bi jih pričakovali, če bi skupno globalno segrevanje površinskih temperatur zraka doseglo 3 stopinje C nad predindustrijsko ravnjo – kar kaže na hitrejše segrevanje oceanov od pričakovanega (Kuhlbrodt et al. (2024) A Glimpse into the Future: The 2023 Ocean Temperature and Sea Ice Extremes in the Context of Longer-Term Climate Change. Bulletin of the American Meteorological Society 105(3), E474-E485 – https://doi.org/10.1175/BAMS-D-23-0209.1).

Zaradi tega hitrega segrevanja se znanstvenikom poraja uganka: zakaj je segrevanje oceanov v zadnjem času še večje, kot predvidevajo modeli?

URL: https://www.bbc.com/future/article/20240508-how-record-ocean-warming-is-destabilising-weather-and-climate