Napetosti naraščajo, saj Kitajska pospešuje globalno rudarjenje za zeleno tehnologijo (BBC News – 29. april 2024)

V začetku tega leta je Ai Qing sredi noči zbudilo jezno skandiranje pred njenim študentskim domom v severni Argentini.

Skozi okno je zagledala argentinske delavce, ki so obkrožili stanovanje in blokirali vhod z gorečimi pnevmatikami.

“Postalo je strašljivo, saj sem videla, kako se nebo osvetljuje od ognja. Nastali so nemiri,” pravi Ai, ki dela za kitajsko podjetje, ki iz solnih ravnic v Andih pridobiva litij za uporabo v baterijah.

Protest, ki ga je sprožilo odpuščanje številnih argentinskih uslužbencev, je le eden od vse pogostejših primerov trenj med kitajskimi podjetji in gostiteljskimi skupnostmi, saj Kitajska, ki že zdaj prevladuje pri predelavi mineralov, pomembnih za zeleno gospodarstvo, širi svoje sodelovanje pri njihovem pridobivanju.

Pred desetimi leti je kitajsko podjetje kupilo prvi državni delež v projektu pridobivanja litija v “litijskem trikotniku” Argentine, Bolivije in Čila, ki ima večino svetovnih zalog litija.

Slika. Kitajska ima poslovne interese na področju rudarstva po vsem svetu – Lokacija 62 projektov za pridobivanje litija, kobalta, niklja in mangana s kitajskim deležem (vir: https://ichef.bbci.co.uk/news/1024/cpsprodpb/16D7A/production/_133226539_china_mines_globes_v3_2x-nc.png.webp).

Kitajska je že dolgo vodilna pri rafiniranju litija in kobalta, njen delež v svetovni ponudbi pa bo leta 2022 po podatkih analitskega centra Chatham House dosegel 72 % oziroma 68 %.

Zmožnost rafiniranja teh in drugih ključnih mineralov je državi pomagala, da je leta 2023 proizvedla več kot polovico električnih vozil, prodanih po vsem svetu, ima 60 % svetovnih proizvodnih zmogljivosti za vetrne turbine in nadzoruje vsaj 80 % vsake faze v dobavni verigi solarnih panelov.

Slika. Koliko stane baterija za električno vozilo? – Povprečni strošek leta 2023: 139 USD na kWh zaloge v bateriji (vir: https://ichef.bbci.co.uk/news/800/cpsprodpb/107CE/production/_133243576_ev_battery_production_cost_640_v3-nc.png.webp)

URL: https://www.bbc.com/news/world-68896707