Prihaja poletje brez El Nina. Kaj bi to lahko pomenilo za ZDA? (CNN World – 29. april 2024)

Morda je šele pomlad, vendar še ni prezgodaj, da bi se ozrli na poletno vreme, še posebej, ko El Niño – dejavnik lanskega izjemno krutega poletja – hitro slabi in bo do začetka sezone skorajda izginil.

Izginotje El Nina ne pomeni, da se bo vročina umirila. Ne, ko se svet segreva zaradi podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek. Pravzaprav napovedovalci menijo, da bi to lahko pomenilo ravno nasprotno.

El Niño je naravni podnebni vzorec, za katerega so značilne nadpovprečno visoke temperature oceanov v ekvatorialnem Tihem oceanu. Kadar je voda hladnejša od povprečja, nastopi obdobje La Niña. Vsaka od teh faz lahko vpliva na vreme po vsem svetu.

Slika. Pogled na poletne temperature v ZDA – junij – avgust 2024 (vir: https://media.cnn.com/api/v1/images/stellar/prod/cnn-digital-season-outlook-temp-white-summer-042324.png?q=w_1015,c_fill/f_webp).
Slika. Pogled na poletne padavine v ZDA – junij – avgust 2024 (vir: https://media.cnn.com/api/v1/images/stellar/prod/cnn-digital-season-precip-outlook-white-summer-042324.png?q=w_1015,c_fill/f_webp).

URL: https://edition.cnn.com/2024/04/29/weather/la-nina-summer-forecast-us-el-nino-climate/index.html