Extreme Sahel heatwave that hit highly vulnerable population at the end of Ramadan would not have occurred without climate change (WWA – April 18, 2024)

URL: https://www.worldweatherattribution.org/extreme-sahel-heatwave-that-hit-highly-vulnerable-population-at-the-end-of-ramadan-would-not-have-occurred-without-climate-change/

Konec marca in v začetku aprila 2024 je bila na območju Sahela in zahodne Afrike izjemna vročina, saj so najvišje temperature v Sahelu presegle 45 °C, najnižje temperature v Burkini Faso pa so znašale 32 °C (Meteorološka agencija Burkina Faso). V kraju Kayes v Maliju so 3. aprila zabeležili 48,5 °C.

O ekstremnih temperaturah so poročali po vsem Sahelu, tudi v Senegalu, Gvineji, Maliju, Burkini Faso, Nigru, Nigeriji in Čadu. V številnih od teh držav je med vročino prišlo do prekinitve dobave električne energije, kar je prebivalcem še posebej otežilo spopadanje z ekstremnimi temperaturami.

Vročinski valovi so verjetno najbolj smrtonosna vrsta ekstremnega vremenskega dogodka in čeprav o številu smrtnih žrtev pogosto premalo poročajo in je znano šele mesece po dogodku, so iz bolnišnice Gabriel Touré v Bamaku v Maliju med 1. in 4. aprilom poročali o velikem številu sprejetih bolnikov in smrtnih žrtev.

Bolnišnica je v štirih dneh zabeležila 102 smrti, kar je bistveno več od pričakovanega – aprila 2023 je bolnišnica v celotnem mesecu zabeležila 130 smrti. Statistični podatki o vzrokih smrti sicer niso bili objavljeni, vendar je bila približno polovica starejših od 60 let, bolnišnica pa poroča, da je pri številnih smrtnih primerih verjetno igrala vlogo vročina. Poleg tega so na enem od pokopališč v Bamaku v petek, 5. aprila, po tedenski maši pokopali do 44 trupel.