OpenAI in Google predstavljata zmogljive pomočnike na osnovi uporabe umetne inteligence. Tukaj je opisano, kako jih lahko preizkusite. (MIT Technology Review – 15. maj 2024)

Izdelovalci novih digitalnih asistentov obljubljajo, da bodo daleč pred orodji, kot sta Siri ali Alexa.

Ta teden sta Google in OpenAI objavila, da sta izdelala zmogljive pomočnike z umetno inteligenco: orodja, ki se lahko z vami pogovarjajo v realnem času in si opomorejo, ko jih prekinete, analizirajo našo okolico prek videa v živo in sproti prevajajo naše pogovore.

Gre za stopnjo v razvoju, ki jo je nujno preizkusiti, kako uporabna so ta nova orodja.

OpenAI je razvil orodje GPT-4o, ki naj bi se bilo zmožno z vami pogovarjati na človeški način (s časovnim zamikom 320 milisekund) in se med drugim pogovarjati z vami o vsem, kar mu pokažete preko kamere na s svojem pametnem telefonu. OpenAI je napovedal spletno aplikacijo, ki bo uporabljala ta nov model, datum še ni določen. Uporaba orodja GPT-4o bo do določenega obsega brezplačna.

Google je napovedal orodje Gemini Live in kasneje še Gemini Advanced, ki se bosta sposobna pogovarjati z uporabnikom v realnem času.

Zanimiv razvoj, ki ga je nujno spremljati in po možnosti nova orodja tudi preizkušati in kritično sprejemati in uporabljati.

Posebej pomembno je poznati odgovor na vprašanje, na kakšnih podatkih je bilo razvito poamezno orodje (veliki jezikovni model). Tako se je že takoj po objavi novice o novem orodju GPT-4o pojavil članek v reviji MIT Technology Review o problematičnem treniranju kitajskega jezikovnega modela GPT-4o (GPT-4o’s Chinese token-training data is polluted by spam and porn websites – MIT Technology Review – May 17, 2024).

URL: https://www.technologyreview.com/2024/05/15/1092516/openai-and-google-are-launching-supercharged-ai-assistants-heres-how-you-can-try-them-out/?