International Cryosphere Climate Initiative


Mednarodna podnebna pobuda za kriosfero (International Cryosphere Climate Initiative – ICCI) je neprofitna organizacija, registrirana na Švedskem in v Združenih državah Amerike, ki svoj program usmerja v kriosfero na Arktiki, Antarktiki, v Himalaji, Andih in drugih gorstvih, kot tudi na polarne oceane.

Kaj je kriosfera (angl. cryosphere)?
Kriosfera je izraz za območja našega sveta, ki so sezonsko ali celoletno prekrita z ledom in snegom. Podnebne spremembe se v kriosferi dogajajo hitreje in bolj dramatično, kot kjer koli drugje na Zemlji.

Več o kriosferi na Zemlji lahko preberete tukaj.

Več o delu in ciljih delovanja ICCI lahko prebere tukaj, organizacija pa tudi tedensko izdaja svoje novice (glavni meni Recent ScienceCryosphere Capsules), ki prinašajo zadnja znanstvena spoznanja o kriosferi in raziskavah podnebja.

Na spletnih straneh lahko poiščemo informacije o kriosferi za:

Podrobno spletne strani predstavijo delovanje ICCI na področju znanstveno-političnih prizadevanj za omejitev segrevanja Zemlje (kriosfere) in na konkretnih praktičnih razvojnih projektih.

Na spletnih straneh ICCI so na voljo številne publikacije o kriosferi (glavni meni Publications), izpostavimo lahko njihova poročila:

in poročila Medvladnega panela o podnebnih spremembah (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC):

Slika. (c): Opazovane (1900-2020) in pričakovane (2021-2100) spremembe globalne temperature površja (glede na 1850-1900), ki so povezane s spremembami podnebnih razmer in vplivov, prikazujejo, kako se je podnebje že spremenilo in kako se bo spremenilo v življenjski dobi treh reprezentativnih generacij (rojenih leta 1950, 1980 in 2020) […] Vir: Slika iz sinteznega poročila IPCC AR6: Podnebne spremembe 2023, dostopno na: https://www.ipcc.ch/report/ar6/syr/.
Slika. Tveganje izgube vrst, ki ga kaže odstotek ocenjenih vrst, izpostavljenih potencialno nevarnim temperaturnim razmeram, kot so opredeljene z razmerami, ki presegajo ocenjeno zgodovinsko (1850-2005) najvišjo povprečno letno temperaturo, ki jo je doživela vsaka vrsta, pri GWL 1,5 °C, 2 °C, 3 °C in 4 °C. Vir: Slika iz zbirnega poročila IPCC AR6: Podnebne spremembe 2023, dostopno na: https://www.ipcc.ch/report/ar6/syr/.
  • poročilo o Arktiki – spremljanje nedavnih okoljskih sprememb glede na zgodovinske zapise – poročilo 2023. Več na spletnih straneh ameriške Nacionalne agencije za oceane in ozračje (NOAA in the Arctic) – različne dejavnosti NOAA na območju Arktike zagotavljajo znanost, storitve in upravljanje, ki podpirajo ljudi in trgovino.
Slika. V skladu z Zakonom o raziskovanju in politiki Arktike iz leta 1984 je Arktika opredeljena kot vsa zemljišča in vode severno od črne črte. Zemljevid je prirejen po Williams, D.M., in Richmond, C.L., 2021 (vir: https://arctic.noaa.gov/wp-content/uploads/2024/01/ARPA_Modified.png).

Spletna stran ICCI ponuja pregled tekočih in preteklih dogodkov na področju svojega delovanja (glavni meni Events).

URL: https://iccinet.org/