Methane emissions from gas flaring being hidden from satellite monitors (The Guardian Environment – May 2, 2024)

URL: https://www.theguardian.com/environment/2024/may/02/methane-emissions-gas-flaring-hidden-satellite-monitors-oil-gas

Zaradi uporabe zaprtih sežigalnikov so regulatorji v veliki meri odvisni od podatkov o sežiganju, ki jih posredujejo naftna in plinska podjetja.

Raziskava satelitskih posnetkov je pokazala, da oprema za nafto in plin, ki naj bi zmanjšala emisije metana, znanstvenikom preprečuje natančno zaznavanje toplogrednih plinov in onesnaževalcev.

Zdi se, da so energetska podjetja, ki delujejo v državah, kot so ZDA, Združeno kraljestvo, Nemčija in Norveška, namestila tehnologijo, ki lahko raziskovalcem prepreči, da bi v industrijskih obratih, ki se ukvarjajo z odstranjevanjem nerentabilnega zemeljskega plina, kar je v industriji znano kot sežiganje na baklo, prepoznali emisije metana, ogljikovega dioksida in onesnaževal.

Izgorevanje uporabljajo podjetja, ki proizvajajo fosilna goriva, kadar bi bilo zajemanje zemeljskega plina dražje, kot bi ga lahko prodali. Pri gorenju sproščajo ogljikov dioksid in strupena onesnaževala ter kemikalije, ki povzročajo raka.