ATLAS.ti – celovito orodje za kvalitativno analizo podatkov


Wikipedia: ATLAS.ti je računalniško podprta programska oprema za analizo kvalitativnih podatkov, ki olajša analizo kvalitativnih podatkov za kvalitativne raziskave, kvantitativne raziskave in raziskave z mešanimi metodami.

ATLAS.ti deluje v različnih operacijskih sistemih (Windows, macOS, iOS, Android) a je tudi spletno orodje (Cloud (web-based)), ki pri različnih raziskovalnih projektih ponuja pametno uporabo umetne inteligence.

ATLAS.ti povezuje človeško strokovno znanje z učinkovitostjo umetne inteligence in zagotavlja hitre in natančne vpoglede v analizirane podatke. Orodje omogoča neposredno komunikacijo z dokumenti in jih samodejno kodira glede na namere uporabnika ter tako zagotovi ciljne rezultate po meri in namenu uporabnika. Samo ATLAS.ti ponuja popoln vpogled v analizirane podatke in preverljivost rezultatov njihove analize s pomočjo umetne inteligence v vsakem trenutku. To uporabniku omogoča, da odpre sicer črno skrinjico umetne inteligence v svojih raziskavah in jo edinstveno prilagodi svojim potrebam.

ATLAS.ti je zmogljivo delovno orodje za kvalitativno analizo velikih količin besedilnih, grafičnih, zvočnih in video podatkov. Prefinjena orodja vam pomagajo pri ustvarjalnem, a hkrati sistematičnem urejanju, ponovnem sestavljanju in upravljanju raziskovanega gradiva. ATLAS.ti omogoča, da se osredotočimo na samo gradivo, na zelo različnih raziskovalnih področjih, saj ni poudarek na vsebini, ampak na obliki tega gradiva.

Kratka pisna navodila za nalaganje programa ATLAS.ti na računalnik kot pdf.

Povezava na poskusno različico programa.

Povezava na spletno različico programa ATLAS.ti Web for browsers za uporabo v spletnem brskalniku.

V poskusnem času priporoča razvijalec programa uporabo za dokumente z največ 500 besedami !?

ATLAS.ti se lahko uporablja za analizo raziskovalnih člankov v obliki dokumentov PDF. Programska oprema je zasnovana za upravljanje, organizacijo in analizo člankov, dokumentov PDF, izvlečkov in drugega za raziskovalni projekt. Še posebej je uporaben za izvajanje poglobljenega sistematičnega pregleda literature.
ATLAS.ti omogoča izvajanje analize dokumentov, ki je sistematičen postopek, ki se uporablja v kvalitativnem raziskovanju za pregled in interpretacijo informacij, vsebovanih v pisnem gradivu. Ta gradiva lahko zajemajo širok nabor fizičnih in digitalnih virov, kot so časopisi, dnevniki, pisma, politični dokumenti, pogodbe, poročila, prepisi in številni drugi.
V okviru raziskovalnih dokumentov lahko ATLAS.ti med drugim pomaga pri izvajanju analize čustev (angl. sentiment analysis), rudarjenja po besedilu (angl. text mining) in kategorizacije besedila (angl. text categorisation). Cilj ni le pridobiti dejstva iz dokumentov, temveč tudi razumeti osnovne nianse, motivacije in perspektive, ki jih dokumenti predstavljajo.
Če imamo torej zbirko raziskovalnih dokumentov v formatu PDF, ki jih želimo analizirati, je ATLAS.ti primerno orodje za to nalogo.

URL: https://atlasti.com/