Ta del ZDA je najbolj ogrožen zaradi uničujočega cunamija (CNN Weather – 16. junij 2024)

Znanstveniki menijo, da sta katastrofalni potres in cunami neizogibna za obalo severozahodnega Pacifika. Načrtovanje za primer katastrofalnega potresa in cunamija pomeni, da se je treba pripraviti na katastrofo, kakršne v sodobnih Združenih državah Amerike še ni bilo.

Osnova za tako razmišljanje so rezultati raziskave, objavljeni v znanstvenem članku: Carbotte et al. (2024) Subducting plate structure and megathrust morphology from deep seismic imaging linked to earthquake rupture segmentation at Cascadia. Science Advances 10, 23 – https://org.doi/10.1126/sciadv.adl31 – open access pdf

Zahodno ob obali Pacifika, na razdalji okoli 100 milj, se od obal severne Kalifornije do Vancouverskega otoka v Kanadi se razteza 700 milj dolga prelomnica, ki lahko povzroči potres z magnitudo 9,0 in posledicami na zahodni obali ZDA, podobnimi, kot so se zgodile na Japonskem leta 2011 po katastrofalnem potresu in katastrofi v jedrski elektrarni Fukušima.

Stavbe, grajene po letu 2005, upoštevajo potresne sile ob tako močnem potresu, vplive cunamija pa šele stavbe, zgrajene po letu 2016 – poseben problem ob tem predstavlja neodporna kritična infrastruktura (prometnice, mostovi, bolnišnice, šole, druge javne ustanove …).

URL: https://edition.cnn.com/washington-earthquake-tsunami-violent-earth/index.html