NVIDIA


NVIDIA Corporation, pogosto imenovana preprosto NVIDIA, je ameriška multinacionalna korporacija in tehnološko podjetje, ki je vodilno na svetu na področju vizualnega računalništva.

NVIDIA oblikuje in dobavlja grafične procesne enote (GPU), vmesnike za programiranje aplikacij (API) za podatkovno znanost in visokozmogljivo računalništvo ter sistemske enote na čipu (SoC) za mobilno računalništvo in avtomobilski trg. Zagotavlja tudi programsko platformo CUDA (Compute Unified Device Architecture) in programski vmesnik API (Application Programming Interface), ki omogoča ustvarjanje množice vzporednih programov, ki uporabljajo grafične procesorje.

Družba NVIDIA ima od leta 2023 približno 80-odstotni svetovni tržni delež na področju polprevodniških čipov z grafičnimi procesorji. Njena profesionalna linija grafičnih procesorjev se uporablja za računalništvo od blizu uporabnikom do oblaka (angl. edge-to-cloud computing) ter v superračunalnikih (angl. supercomputer) in delovnih postajah (angl. workstation) za aplikacije na področjih, kot so arhitektura, inženiring in gradbeništvo, mediji in zabava, avtomobilska industrija, znanstvene raziskave ter načrtovanje proizvodnje.

NVIDIA je znana po pionirstvu na področju pospešenega računalništva, njeno delo na področju umetne inteligence (angl. artifical intelligence) in digitalnih dvojčkov (angl. digital twin) pa spreminja največje svetovne industrije in močno vpliva na družbo. Je prevladujoči dobavitelj strojne in programske opreme za umetno inteligenco (AI).

Na svojih spletnih straneh NVIDIA omogoča dostop do bogatega nabora informacij, ki jih združuje v informacije:

  • o proizvodih (Products) – strojni in programski opremi
  • o rešitvah (Solutions)
  • za različna področja uporabe (Industries) – od arhitekture, inženirstva, gradbeništva preko kibernetske varnosti, energije, visokega šolstva in robotoike, do superračunalništva, telekomunikacij in transporta
  • za uporabnika (For You) – od oblikovalcev in podatkovnih znanstvenikov preko razvijalcev in izvršnih odločevalcev do raziskovalcev, robotikov in zagonskih podjetij

Na spletu so posebej zanimive novice za raziskovalce (Research News) s pregledom literature na različnih področjih, kot je recimo računalniški vid, robotoika ali umetna inteligenca in globo učenje ter informacije v obliki bloga.

URL: https://www.nvidia.com/en-eu/