Vročinski val v Evropi: Skoraj v vseh večjih italijanskih mestih velja zaradi vročine rdeči alarm (BBC News – 19. julij 2023)

V večini glavnih italijanskih mest so zaradi vse močnejšega vročinskega vala v Evropi v veljavi rdeči alarmi zaradi hude vročine. Temperature bodo predvidoma najvišje v sredo. 23 mest je v stanju visoke pripravljenosti – od Trsta na severovzhodu do Messine na jugozahodu. Opozorila pomenijo, da vročina ogroža vse, ne le ranljive skupine. Po vsej celini divjajo tudi gozdni požari, med drugim v Grčiji in švicarskih Alpah. Na severni polobli je zaradi vročine na milijone ljudi. Povzroča jih sistem visokega pritiska, ki prinaša toplejši, tropski zrak južno od vetrovnega stržena (angl. jet stream), ki je trenutno zadržan nad srednjo Evropo. Po več dneh, ko so temperature presegale 40 stopinj Celzija, naj bi vročina v večjem delu južne Evrope trajala do srede. BBC Weather navaja, da bo ponovno najbolj vroče na italijanskih otokih Sardinija in Sicilija, kjer bodo najvišje temperature okoli 46 ali 47 stopinj Celzija.

Slika. Napoved visokih temperatur v Italiji (vir: https://ichef.bbci.co.uk/news/1536/cpsprodpb/10760/production/_130442476_high_temperatures_across_italy_2x_640-nc-nc-nc.png.webp).

Vročinski val, ki je zajel vso državo, so lokalni mediji opisali kot “settimana infernale” ali “teden pekla”.

URL: https://www.bbc.com/news/world-europe-66242277