18. julij 2023 – V ZDA, Evropi in na Kitajskem se milijoni soočajo s hudo vročino (CNN World – 18. julij 2023)

Prispevek o nizu vročinskih valov v svetovnem merilu v različnih delih sveta v juliju 2023. Prispevek se začne z 18. julijem in pokriva dogajanje po svetu v naslednjih dnevih v 68 prispevkih.

Obvezno branje za boljše razumevanje obsega in intenzitete vročinskih valov leta 2023 na svetu in predvsem njihovih posledic, kot tudi odziva ljudi in državnih ustanov. Podatki o rekordnih temperaturah in smrtnosti v času vročinskega vala povezanih z visokimi temperaturami.

Posebej pomemben je ti. toplotni indeks (angl. Heat index), ki kombinira temperaturo zraka in relativno vlažnost v skupni kazalnik. V stopinjah F je smrtno nevaren (zgoirnja meja, kaj prenese človek) indeks 160, kar ustreza indeksu 71 v stopinjah C (takrat je temperatura mokrega termometra 35 stopinj C).

Slika. Toplotni indeks po podatkih o temperaturi zraka v stopinjah C in F, ter relativni vlažnosti v %, povzeta po US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) – Legenda: rumena – previdnost, oker – izredna previdnost, oranžna – nevarnost, rdeča – ekstremna nevarnost
(vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Heat_index).

URL: https://edition.cnn.com/world/live-news/global-heat-wave-weather-temperatures-07-18-23/