U.S. Department of Energy


Spletne strani Ministrstva za energijo Združenih držav Amerike – njihovo poslanstvo je zagotoviti ameriško varnost in blaginjo z reševanjem energetskih, okoljskih in jedrskih izzivov s pomočjo transformativnih znanstvenih in tehnoloških rešitev.

Spletne strani omogočajo dostop do treh glavnih področij:

  1. Znanost in inovacije (Science & Innovation) –
    • Viri energije (Energy sources) – Viri primarne energije so različnih oblik, vključno z jedrsko energijo (angl. nuclear energy), fosilno energijo (angl. fossil energy) – kot so nafta (angl. oil), premog (angl. coal) in zemeljski plin (angl. natural gas) – ter obnovljivimi viri (angl. renewable sources), kot so vetrna (angl. wind), sončna (angl. solar), geotermalna (angl. geothermal) in vodna energija (angl. hydropower). Ti primarni viri se pretvorijo v električno energijo, sekundarni vir energije, ki po električnih vodih in drugi prenosni infrastrukturi teče do vašega doma in podjetja. Preberite več o ameriških virih energije: fosilni (angl. fossil), jedrski (angl. nuclear), obnovljivih viri energije (angl. renewables) in električni energiji (angl. electricity).
    • Čista energija (Clean energy) – V Ameriki poteka revolucija na področju čiste energije, ki se kaže v stalnem razvoju ameriškega sektorja obnovljivih virov energije. Industrija čiste energije ustvarja na stotine milijard gospodarskih dejavnosti in bo po pričakovanjih v prihodnjih letih še naprej hitro rasla. Države, ki izumljajo, proizvajajo in izvažajo tehnologije za čisto energijo, imajo izjemne gospodarske priložnosti. Odgovoren razvoj vseh bogatih ameriških energetskih virov – vključno s sončno, vetrno, vodno, geotermalno, bioenergijo in jedrsko energijo – bo pomagal zagotoviti stalno vodilno vlogo Amerike na področju čiste energije. Ministrstvo za energijo bo še naprej spodbujalo strateške naložbe v prehod na čistejšo, domačo in varnejšo energetsko prihodnost.
    • Energetska učinkovitost (Energy Efficiency: Buildings and Industry) –
    • Umetna inteligenca (Artificial Intelligence)
    • Podnebne spremembe (Climate Change)
    • Vozila (Vehicles)
    • Znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika (STEM)
  2. Energetsko gospodarstvo (Energy Economy) – Naložbe v energetske tehnologije ustvarjajo delovna mesta in spodbujajo rast nacionalnega gospodarstva. Z vzpostavljanjem partnerstev na področju različnih preizkušenih tehnologij in tehnologij naslednje generacije, od možnosti financiranja do pomoči malim podjetjem pri sodelovanju z ministrstvom za energijo, vodimo prizadevanja za ustvarjanje več delovnih mest na področju energetike.
  3. Nacionalna varnost in zaščita (Security & safety) – Ministrstvo za energijo ima pomembno in večplastno vlogo pri varovanju nacionalne varnosti. Poleg tega, da si prizadevamo za povečanje neširjenja jedrskega orožja in zagotavljanje varnosti zalog ameriškega jedrskega orožja, upravljamo strateško rezervo nafte, vlagamo v zaščito pred kibernetskimi in fizičnimi napadi na ameriško energetsko infrastrukturo, izvajamo programe za zagotavljanje zdravja in varnosti delavcev ter zagotavljamo orodja in postopke usposabljanja za odzivanje na izredne razmere in pripravljenost.
  4. Središče za varčevanje z energijo (Save energy, Save money) – Prihranite energijo in denar z davčnimi olajšavami in popusti pri posodobitvi doma in vozila.

URL: https://www.energy.gov/