Rietig K (2021) Learning in Governance: Climate Policy Integration in the European Union


Rietig K (2021) Learning in Governance: Climate Policy Integration in the European Union. MIT Press, 218p. – https://doi.org/10.7551/mitpress/13662.001.0001 – open access book pdf – CC BY NC ND 4.0

About the Book (prevod):

Knjiga o raziskavi vloge učenja in njegovega vpliva na spremembo politike, kot je prikazano na primeru vključevanja podnebne politike Evropske unije.

Čeprav učenje pogosto velja za pomemben dejavnik učinkovitega okoljskega upravljanja, ni jasno, v kolikšni meri učenje vpliva na sprejemanje odločitev in rezultate politike. Katharina Rietig v knjigi preučuje vlogo učenja – razumljenega kot dodatno znanje ali izkušnje, ki jih upoštevajo oblikovalci politik – pri upravljanju sistema Zemlje in spreminjanju politik. Pri tem preučuje učenje pri vključevanju podnebne politike Evropske unije, pri čemer podrobno obravnava primere direktive o obnovljivih virih energije, njenega spornega dela o biogorivih in ukrepov za ozelenitev skupne kmetijske politike.

Da bi preučila, kako poteka učenje v procesu politike, kako razlikovati vidike učenja in pod kakšnimi pogoji je učenje pomembno za rezultate politike, avtorica predstavi okvir učenja v upravljanju in ga uporabi pri analizi primerov EU. Ugotavlja, da na izide politik vpliva vodenje podjetnikov, ki uporabljajo predhodno pridobljeno znanje in pretekle izkušnje, da bi dosegli izide, ki so skladni z njihovimi globljimi prepričanji in cilji politik. Ugotavlja, da je učenje pri upravljanju pomembno kot intervencijska spremenljivka in lahko vpliva na rezultate politike v kombinaciji s predanim vodenjem političnih podjetnikov, ki delujejo kot posredniki učenja. V procesu oblikovanja politik prevladujejo pogajanja med akterji, ki zastopajo interese različnih organizacij. Rietigin teoretični okvir, empirične študije in niansirana analiza ponujajo nov pogled na pomen učenja pri upravljanju sistema Zemlje.

URL: https://direct.mit.edu/books/oa-monograph/5172/Learning-in-GovernanceClimate-Policy-Integration