Ecochain


Podjetje, ustanovljeno leta 2011 s sedežem v Amsterdamu na Nizozemskem in z namenom krepiti trajnostni vpliv. Njihovo poslanstvo je omogočiti podjetjem, da ustvarjajo bolj trajnostne izdelke, in sicer tako, da omogočijo dostop do ocene življenskega cikla (LCA) vsakemu poslovnemu uporabniku.Njihova vizija je omogočiti podjetjem, da razumejo svoj okoljski odtis vsakič, ko ustvarijo izdelek, in s tem narediti svet boljši, kot je bil prej.

Podjetje je v ta namen razvilo programska orodja, ki naj bi nadomestila drage zunanje strokovnjake za področje analize in ocenjevanja življenskega cikla proizvodov v podjetjih in sicer:

  • Ecochain Mobius Carbon – Ugotavljanje ogljičnega odtisa izdelka – strokovno znanje ni potrebno. Orodje omogoča izračunavanje in trditve o ogljičnem odtisu posameznih izdelkov.
  • Ecochain Mobius – Pridobivanje vpogleda v odtis izdelka. Orodje Ecochain Mobius zmanjšuje zapletenost ugotavljanja odtisa izdelka ter temelji na preizkušeni metodologiji ocenjevanja življenjskega cikla (LCA).
  • Ecochain Helix – Pridobivanje vpogleda za ustvarjanje stroškovno učinkovitih, preverjenih ocen življenjskega cikla (LCA) in okoljskih izjav o izdelku (EPD). Orodje Ecochain Helix je zasnovano za večja podjetja z več tovarnami, ki lahko v velikem obsegu merijo okoljski vpliv svojega portfelja izdelkov.

Na svojih spletnih straneh podjetje Ecochain ponuja vrsto zanimivih storitev – znanje (Knowledge) in vire (Resources):

  1. Kratek glosar izrazov s področja trajnostnosti (Sustainability Glossary).
  2. Blog na področju znanj o trajnostnosti (Knowledge Blog) – Lahko iščemo pisne prispevke (Articles) po:
  3. Akademija (Academy) – Podjetje ponuja različne oblike izobraževanja (tečaje in seminarje).
  4. Spletni seminarji (Webinars) – Podjetje ponuja spletne seminarje.
  5. Ecochain za študente (Ecochain for Students) – Namenjeno študentom, ki jih zanima LCA – ocena življenjskega cikla.
  6. LCA vodič (LCA Guide) – Spletne strani, ki začetnikom in izkušenim uporabnikom razloži, kako merimo okoljski odtis (ang. environmental footprint) in ocenjujemo življenjski cikel (LCA):
Slika. Različni modeli življenjskega cikla
(vir: https://ecochain.com/wp-content/uploads/2019/05/Product-Life-Cycle-models-English.png).

URL: https://ecochain.com/