Kaj sta El Niño in La Niña in kako spreminjata vreme? (BBC News Climate & Science, 16. april 2024)

Vremenska faza El Niño, ki se je začela poleti 2023, se je končala, je sporočil avstralski meteorološki urad.

V zadnjih mesecih je poleg dolgoročnega segrevanja, ki ga je povzročil človek, pripomogla k rekordnim svetovnim temperaturam.

Kaj je El Niño?

El Niño je del naravnega podnebnega pojava, imenovanega El Niño Southern Oscillation (ENSO).

Ima dve nasprotujoči si stanji: El Niño in La Niña, ki pomembno spreminjata vreme po vsem svetu.

El Niño je mogoče prepoznati na podlagi številnih različnih meritev, med drugim:

  • toplejše temperature morske površine v tropskem vzhodnem Pacifiku od običajnih
  • nadnormalni atmosferski tlak v Darwinu v Avstraliji (zahodni Pacifik) in
  • podnormalni atmosferski tlak na Tahitiju v Francoski Polineziji (osrednji Pacifik)
Slika. El Niño razmere so dočakale svoj konec – povprečne mesečne temperature površine morja, primerjane za izbrani mesec glede na obdobje 1991 – 2020 (vir: https://ichef.bbci.co.uk/news/1024/cpsprodpb/3DD6/production/_133103851_el_nino_cycle_4globes_ssta-2x-nc.png.webp).

V “nevtralnih” razmerah je površinska voda v Tihem oceanu hladnejša na vzhodu in toplejša na zahodu.

Pasati pihajo od vzhoda proti zahodu, zato sončna toplota postopoma segreva vode, ko se gibljejo v tej smeri.

Med pojavom El Niño ti vetrovi oslabijo ali se obrnejo in namesto proti vzhodu pošiljajo tople površinske vode.

Slika. El Niño in temperature Tihega oceana – toplejše zgornje plasti ocena so bolj proti vzhodu kot običajno (vir: https://ichef.bbci.co.uk/news/1024/cpsprodpb/1AC7/production/_128255860_el_nino_infographic-2x-nc.png.webp).

V obdobjih La Niña se običajni vetrovi od vzhoda proti zahodu okrepijo in toplejše vode potiskajo naprej proti zahodu.

Zaradi tega se iz globin oceana dviga hladna voda, kar pomeni, da so temperature na površini morja v vzhodnem Pacifiku nižje kot običajno.

Slika. La Niña in temperature Tihega oceana – toplejše zgornje plasti ocena so bolj proti zahodu kot običajno (vir: https://ichef.bbci.co.uk/news/1024/cpsprodpb/1766F/production/_128255859_la_nina_infographic-2x-nc.png.webp).

Pojav so prvič opazili perujski ribiči v 16. stoletju, ki so opazili, da se zdi, da je decembra v bližini Amerike največ toplih voda.

Poimenovali so ga “El Niño de Navidad” – Kristusovo dete v španščini.

Kako El Niño in La Niña spreminjata vreme?

Vsak dogodek ni enak, posledice pa se razlikujejo od regije do regije. Vendar pa so znanstveniki opazili nekaj skupnih učinkov:

Temperature:

  • Globalne temperature se običajno zvišajo med obdobjem El Niño in znižajo med obdobjem La Niña.
  • El Niño pomeni, da se toplejša voda širi dlje in ostaja bližje površju. Tako se v ozračje sprošča več toplote, kar povzroča vlažnejši in toplejši zrak.
  • Vendar so regionalni učinki zapleteni in v nekaterih krajih je lahko v različnih obdobjih leta tako topleje kot hladneje od pričakovanega.
  • Najtoplejše leto v zgodovini, 2023, so poleg dolgoročnih podnebnih sprememb, ki jih je povzročil človek, povečale razmere El Niño, toplo pa se je nadaljevalo tudi leta 2024.
  • Med letoma 2020 in 2022 je bilo na svetu nenavadno dolgo obdobje La Niña, ki je pripomoglo k zadržanju globalnih temperatur.
  • Kako se temperature v Združenem kraljestvu in zahodni Evropi odzivajo na El Niño, je zapleteno in negotovo. Lahko bi na primer pomenil hladnejše zime od povprečja, vendar je to odvisno od tega, kako se bo El Niño razvil.
Slika. Vpliv na temperature po svetu v času nastopa El Niño (vir: https://ichef.bbci.co.uk/news/1024/cpsprodpb/15C23/production/_130032198_el_nino_temperature_impacts_640-nc-2x-nc.png.webp).

Spremembe količine padavin:

  • Med pojavom El Niño toplejša voda potiska močne zračne tokove pacifiškega reaktivnega toka bolj proti jugu in vzhodu.
  • To prinaša bolj vlažno vreme na jugu ZDA in v Mehiškem zalivu.
  • Tropska območja, kot so jugovzhodna Azija, Avstralija in osrednja Afrika, so običajno bolj suha.
  • V obdobju La Niña je učinek obraten.
Slika. Vpliv na padavine po svetu v času nastopa El Niño (vir: https://ichef.bbci.co.uk/news/1024/cpsprodpb/E6F3/production/_130032195_el_nino_precipitation_impacts_640-nc-2x-nc.png.webp).

Tropske nevihte:

  • El Niño vpliva tudi na vzorce atmosferske cirkulacije, kar pomeni, da je običajno več tropskih neviht v tropskem Pacifiku, manj pa v tropskem Atlantiku, vključno z jugom ZDA.
  • V obdobju La Niña je običajno obratno.

Ravni ogljikovega dioksida (CO2):

  • Znanstveniki so v študiji zapisali, da se raven CO2 v ozračju med pojavom El Niño poveča, verjetno zaradi toplejših in bolj suhih razmer v tropskih regijah.
  • Če rastline zaradi suše rastejo manj hitro, absorbirajo manj CO2, medtem ko več požarov v naravi v krajih, kot je Južna Azija, pomeni, da se sprošča več CO2.

Zakaj sta podnebna vzorca El Niño in La Niña pomembna?

Ekstremni vremenski dogodki, ki jih poslabšata El Niño in La Niña, vplivajo na infrastrukturo, hrano in energetske sisteme po vsem svetu.

Na primer, ko ob zahodni obali Južne Amerike med pojavom El Niño na površje priteče manj hladne vode, se z dna oceana dvigne manj hranilnih snovi.

To pomeni, da je morskim vrstam, kot so lignji in lososi, na voljo manj hrane, kar zmanjšuje zaloge za južnoameriške ribiške skupnosti.

Po podatkih Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo so suše in poplave, ki jih je povzročil ekstremni pojav El Niño v obdobju 2015-2016, vplivale na prehransko varnost več kot 60 milijonov ljudi.

Nedavna študija je pokazala, da dogodki El Niño znatno zmanjšujejo svetovno gospodarsko rast, ta učinek pa bi se lahko v prihodnosti še okrepil.

Kako pogosto se pojavljata pojava El Niño in La Niña?

Epizode El Niño in La Niña se običajno pojavljajo na dve do sedem let in običajno trajajo devet do 12 mesecev.

Ni nujno, da se izmenjujejo: La Niña se pojavlja redkeje kot El Niño.

Ali podnebne spremembe vplivajo na El Niño/La Niña?

Leta 2021 so podnebni znanstveniki ZN, IPCC, navedli, da so dogodki ENSO, ki so se pojavili od leta 1950, močnejši od tistih, ki so bili opaženi med letoma 1850 in 1950.

Vendar je tudi dejal, da drevesni obročki in drugi zgodovinski dokazi kažejo, da so se pogostost in moč teh epizod spreminjala že od leta 1400.

IPCC je sklenil, da ni jasnih dokazov, da so podnebne spremembe vplivale na te dogodke.

Nekateri podnebni modeli kažejo (e.g. Cai et al. (2022) Increased ENSO sea surface temperature variability under four IPCC emission scenarios, Nature Climate Change 12, 228-231, https://www.nature.com/articles/s41558-022-01282-z), da bodo dogodki El Niño zaradi globalnega segrevanja postali pogostejši in intenzivnejši, kar bi lahko še povečalo temperature, vendar to ni gotovo.

URL: https://www.bbc.com/news/science-environment-64192508