Biswas & John (2023) Engineering for Sustainable Development – Theory and Practice


Biswas WK & John M (2023) Engineering for Sustainable Development: Theory and Practice. Wiley, 336 p. – COBIB.SI

Publisher’s Description (prevod):

Avtoritativen in popoln vodnik po inženirstvu trajnostnega razvoja.

V knjigi Inženirstvo za trajnostni razvoj – Teorija in praksa skupina uglednih akademikov predstavlja celovito, na izobraževanje osredotočeno razpravo o trajnostnem inženirstvu, ki premošča vrzel med teorijo in prakso s pomočjo poučnih študij primerov in najnovejših vrhunskih raziskav. V knjigi bodo bralci našli uvod v program trajnostnega razvoja in razvoj trajnostne tehnologije ter praktične metode in orodja za razvoj in izvajanje trajnostnih inženirskih rešitev. Knjiga poudarja ključno vlogo inženirjev in inženirske stroke pri zagotavljanju trajnostnega vodstva ter pomembnih, v prihodnost usmerjenih rešitev za podporo inženirskemu globalnemu trajnostnemu razvoju.

Knjiga ponuja široko paleto aplikacij s področja gradbeništva, strojništva, elektrotehnike in kemijske industrije. Koristi knjige za bralce so:

  • temeljit uvod v sodobne trajnostne izzive v inženirski stroki
  • izčrpne razprave o orodjih za ocenjevanje trajnosti, vključno z oceno trojnega donosa (TBL) in okoljsko oceno življenjskega cikla (LCA)
  • poglobljene obravnave trajnostnih inženirskih strategij, vključno z metodami čistejše proizvodnje in ekološke učinkovitosti ter sistemi okoljskega upravljanja
  • podroben pregled načel zelenega inženirstva in industrijske simbioze v inženirski uporabi
  • povezava med upravljanjem izdelkov in oblikovanjem za okolje

Knjiga Inženirstvo za trajnostni razvoj je zelo primerna za diplomante in študente višjih letnikov vseh inženirskih disciplin in si bo zaslužila mesto tudi v knjižnicah svetovalcev in inženirjev v industriji in vladi, ki jih osebno ali poklicno zanima upravljanje trajnostnega razvoja.