World’s largest ice sheet crumbling faster than previously thought, satellite imagery shows (CNN World – August 11, 2022)

URL: https://edition.cnn.com/2022/08/11/world/antarctica-ice-sheet-crumbling-climate-intl/index.html

(prevod):

Satelitska analiza je v sredo pokazala, da obalni ledeniki na Antarktiki izločajo ledene gore hitreje, kot narava lahko obnovi razpadajoči led, kar podvaja prejšnje ocene izgub največjega ledenega pokrova na svetu v zadnjih 25 letih.

Prva tovrstna študija, ki so jo vodili raziskovalci iz Nasinega laboratorija za reaktivni pogon (JPL) blizu Los Angelesa in je bila objavljena v reviji Nature (Greene et al. (2022) Antarctic calving loss rivals ice-shelf thinning. Science 609, 948-953, https://www.nature.com/articles/s41586-022-05037-w), vzbuja novo zaskrbljenost, kako hitro podnebne spremembe slabijo plavajoče ledene plošče na Antarktiki in pospešujejo dvig svetovne morske gladine.

Ključna ugotovitev študije je, da je neto izguba antarktičnega ledu, ki ga v ocean “odrivajo” kosi obalnih ledenikov, skoraj tako velika kot neto količina ledu, za katero so znanstveniki že vedeli, da se izgublja zaradi ledenih plošč od spodaj zaradi segrevanja morja.