Zemlja se segreva hitreje, kot so mislili doslej, pravijo znanstveniki, in čas, da se izognemo katastrofalnim posledicam, se izteka (CNN World – 9. avgust 2021)

Medtem, ko se svet bori z zgodovinskimi sušami, požari, ki spreminjajo pokrajino, in smrtonosnimi poplavami, je v prelomnem poročilu svetovnih znanstvenikov zapisano, da se hitro izteka čas, ko lahko zmanjšamo odvisnost od fosilnih goriv in preprečimo katastrofalne spremembe, ki bi spremenile življenje, kot ga poznamo.

V poročilu o stanju znanosti, ki ga je pripravil Medvladni odbor za podnebne spremembe (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), ki deluje pod okriljem Združenih narodov, je navedeno, da se je svet hitro segrel za 1,1 stopinje Celzija nad predindustrijsko ravnjo in se zdaj približuje 1,5 stopinje – kritični meji, pod katero bi se morali svetovni voditelji strinjati, da mora segrevanje ostati, da bi se izognili hujšim posledicam.

Ta nagli trend lahko zaustavimo le, če močno zmanjšamo emisije toplogrednih plinov in hkrati odstranimo ogljikov dioksid iz ozračja.

Prispevek temelji na šestem poročilu IPCC, ki obravnava pet scenarijev, so bo po njih svet segrel za vsaj 1,5 °C nad predindustrijsko ravnjo. Samo scenarij z najnižjimi emisijami, po katerem bi se emisije ogljikovega dioksida okoli leta 2050 zmanjšale na nič, bi sčasoma znižal temperaturo planeta pod to ključno vrednost – glej sliko spodaj.

Vir: https://ix.cnn.io/dailygraphics/graphics/20210808-ipcc-co2-scenarios-ai/static/media/ai2html-graphic-desktop.9905adfd.jpg

URL: https://edition.cnn.com/2021/08/09/world/global-climate-change-report-un-ipcc/index.html