Hauschild et al. (2018) Life Cycle Assessment – Theory and Practice


Hauschild MZ, Rosenbaum RK, Olsen SI (Eds.) (2018), Life Cycle Assessment – Theory and Practice, Springer, Cham, 1216 p. – COBIB.SI

Publisher’s About the Book & Reviews (prevod):

Zagotavlja celovit in pedagoški uvod v metodologijo LCA.
Pomaga bralcu razumeti vlogo LCA v prihodnjem trajnostnem gospodarstvu.
Zbirka informacij o LCA, ki pokriva širok spekter področij uporabe.
Vključuje dodatno gradivo: sn.pub/extras.

Ta knjiga je edinstven pedagoški in hkrati izčrpen opis najsodobnejše metodologije ocenjevanja življenskega cikla (LCA) in njenega širokega spektra uporabe. V petih delih knjige je priročno predstavljeno: I) zgodovina in kontekst ocenjevanja življenjskega cikla (LCA) z njegovo osrednjo vlogo kvantitativnega in znanstveno utemeljenega orodja, ki podpira prehod družbe v trajnostno gospodarstvo; II) vse, kar je treba vedeti o metodologiji LCA, ponazorjeno s primerom z rdečo nitjo, ki se razvija z branjem knjige; III) veliko informacij o širokem spektru uporabe LCA s posebnimi poglavji o razvoju politike, perspektivnem LCA, upravljanju življenjskega cikla, odpadkih, energiji, gradbeništvu, nanotehnologiji, agroživilstvu, prometu in konceptih, povezanih z LCA, kot so “footprinting” (odtis), “ecolabelling” (ekološki znaki), “design for environment” (okoljso oblikovanje)in “cradle to cradle” (od zibelke do zibelke). IV) Kuharska knjiga, ki bralcu ponuja recepte za vse konkretne ukrepe, potrebne za izvedbo LCA. V) Dodatek s predlogo poročila LCA, popolnim primerom poročila LCA, ki služi kot navdih za študente, ki pišejo svoje prvo poročilo LCA, ter podrobnejši pregled obstoječih metod LCA ter njihovih podobnosti in razlik.

“Ciljno občinstvo je precej široka skupina ljudi, ki naj bi knjigo uporabljala kot učbenik in priročnik z navodili za izvajanje LCA. … ta knjiga je dobrodošel dodatek k dosedanjemu naboru literature o ocenjevanju življenjskega cikla. … knjiga je zelo dobro organizirana. Uredniki si zaslužijo pohvalo, ker so razvili logičen tok gradiva, pri čemer vsako poglavje nadgrajuje prejšnje.” (Mary Ann Curran, International Journal of Life Cycle Assessment, Vol. 23, 2018).