EERA (2023) EERA policy analysis – Securing sustainable critical raw material supply for clean energy in Europe.


EERA (2023) EERA policy analysis – Securing sustainable critical raw material supply for clean energy in Europe. Brussels: European Energy Research Alliance. 55p. – free access document pdf

Evropska pot k podnebni nevtralnosti je v veliki meri odvisna od široke uporabe nizkoogljičnih tehnologij, kar bo predvidoma povzročilo znatno povečanje uporabe kritičnih surovin (CRM).

Analiza vsebuje podatke o tem, kako bi lahko ranljivosti dobavne verige kritičnih surovin vplivale na industrijo čistih tehnologij v EU in proces prehoda na čisto energijo, ter poglobljen pregled petih tehnologij, ki so osrednjega pomena za prehod na čisto energijo, in sicer sončne fotovoltaike (PV), vetrnih turbin, baterij, elektrolitov in močnostne elektronike.

V poročilu je prikazano, kako bi na te tehnologije lahko potencialno vplivala prekinitev vrednostnih verig kritičnih surovin, in podan niz političnih priporočil, namenjenih reševanju geopolitičnih izzivov pri zagotavljanju dobave kritičnih surovin kot celote in za posamezne analizirane tehnologije. Na koncu poudarja osrednjo vlogo raziskav v večini razpoložljivih strategij za ublažitev tveganj, ki so na voljo za obvladovanje sistemskih tveganj, povezanih z varnostjo oskrbe s kritičnimi surovinami.

URL: https://www.eera-set.eu/activities/research/publications.html