Climate Central


Climate Central s sedežem v Princetonu v ZDA je od leta 2008 delujoča neprofitna medijska organizacija, ki javnost in nosilce odločanja seznanja z znanostjo o podnebnih spremembah, njihovih učinkih in rešitvah. Znanost in tehnologijo uporabljajo za ustvarjanje na tisoče lokalnih zgodb in prepričljivih vizualnih prikazov, ki podnebne spremembe predstavijo osebno in pokažejo, kaj lahko storimo v zvezi z njimi.

Spletne strani ponujajo zanimive vsebine, med njimi:

  1. Indeks podnebnega premika (Climate Shift Index) – Indeks podnebnega premika (CSI) je sistem Climate Central za vsakodnevno določanje temperature, ki uporablja najnovejšo strokovno preverjeno metodologijo za vsakodnevno ugotavljanje vpliva podnebnih sprememb na temperature po vsem svetu.
  2. Indeks podnebnega premika: ocean (Climate Shift Index: Ocean) – Indeks podnebnega premika: ocean (Ocean CSI) uporablja strokovno pregledane znanstvene podatke za količinsko opredelitev vpliva podnebnih sprememb na dnevne temperature morske površine v svetovnih oceanih.
  3. Orodje za pregledovanje obalnih tveganj (Coastal Rick Screening Tool) – Prikaz lokalne nevarnosti dviga morske gladine in obalnih poplav po vsem svetu s pomočjo kart, ki uporabljajo najnaprednejši razpoložljivi globalni model nadmorskih višin obale. Na spletni strani so dosegljivi interaktivne karte, na katerih so prikazana območja, ki jih ogrožata dvig morske gladine in obalne poplave – gre za združevanje najnaprednejših globalnih modelov obalnega reliefa z najnovejšimi napovedmi prihodnjih nivojev poplav.
  4. Predstavljanje naše prihodnosti (Picturing Our Future) – Različne vizualizacije, kako bodo podnebne in energetske odločitve v tem desetletju vplivale na višino morske gladine za več sto let.
    • Slikovni prikazi za preko 200 izbranih lokacij na svetu z uporabo različnih medijev (npr. fotorealistična fotografija, posnetek preleta, slika v Google earth, animirani posnetek v formatu GIF), za izbrana območja na Zemlji in za izbrane dviga temperature morja.
    • Primerjalni kartografski prikaz dviga morja za izbrane temperature segrevanja morja za vsa obalna območja na svetu.
  5. Vizualizacija poplav (FloodVision) – Prepoznavnost podnebnih sprememb z močjo fotorealističnih slik – gre za inovativno orodje za predstavitev vpliva podnebnih sprememb še predno pride do naslednje katastrofe, v smeri dvigovanja odpornosti lokalnih skupnosti.
  6. Vremenska moč (Weather Power) – Spletno orodje za ustvarjanje in prenašanja k sebi grafične napovedi dnevne proizvodnje električne energije iz vetra ali sonca za katero koli ameriško zvzno državo in njene dele (okrožje ali kongresno okrožje).
  7. Posebni projekti in orodja (Special Projects & Toolkits) – Climate Central se intenzivno osredotoča na pokrivanje vrste kritičnih tematskih področij, vplivov in rešitev. Zbirke o posebnih temah vključujejo strokovno pregledane raziskave in izvirne analize, novinarske prispevke, pripravljene v sodelovanju z lokalnimi redakcijami, prilagojene grafike, poročila in podatke za podporo medijskih strokovnjakov in načrtovalcev na vseh ravneh. Kompleti orodij zagotavljajo vire za lažje razumevanje in poročanje o najhujših posledicah podnebnih sprememb, zlasti za pomoč pri raziskovanju ekstremnih vremenskih pojavov.
  8. Drugo – na spletnih straneh je na voljo veliko gradiva (Impact Stories in Research) in virov (Resources), kot so različne študije, raziskovlani članki, povezave na spletne strani drugih pomembnih deležnikov v ZDA, …

URL: https://www.climatecentral.org/