Aquabattery


Gre za nizozemsko zagonsko podjetje s tehnologijo za dolgoročno shranjevanje energije, predvsem sončne in vetrne energije, katere proizvodnja ni v polnem sozvočju s porabo in zahteva (vsaj kratkoročno) shranjevanje.

AQUABATTERY zagotavlja najbolj trajnostno in varno dolgotrajno shranjevanje energije na svetu, ki omogoča omrežje s 100-odstotno uporabo obnovljivih virov. Gre za tekočo baterijo na slano vodo. Za svoje delovanje torej ne uporabi nobene kritične surovine, iz katere bi izdelovali elektrolit.

Lahko bi šlo za prebojno tehnologijo, kjer njihova baterija (hranilnik energije) temelji na (namizni) soli in vodi. Več o tehnološki rešitvi lahko preberete v zavihku tehnologija (Technology), kjer je prikazan način delovanja v fai polnjenja baterije in v fazi praznjenja baterije.

Slika. Faza polnjenja baterije – Med fazo polnjenja raztopina slane vode teče skozi membranski sklop in pod vplivom električnega polja proizvaja kislino in bazo. Kislina in baza se shranjujeta v ločenih rezervoarjih. Pri tem postopku se shranjuje električna energija
(vir: https://aquabattery.com/hs-fs/hubfs/Techv3-01%201.png?width=283&height=225&name=Techv3-01%201.png).
Slika. Faza praznjenja baterije – Med fazo praznjenja kislina in
bazične raztopine stečejo nazaj skozi membranski sklop, kjer se zmešajo in ponovno tvorijo slano vodo. Pri tem procesu se proizvaja električna energija
(vir: https://aquabattery.com/hs-fs/hubfs/Techv3-02%201.png?width=283&height=225&name=Techv3-02%201.png).

Tehnološka rešitev je lahko uporabna v komercialne (prodajne) in industrijske namene (Commercial and industrial solutions) za zmanjševanje stroškov energije in ogljičnega odtisa, prikazane so še druge možne uporabe (Utility) te rešitve, tudi za potrebe dolgoročnega shranjevanja energije v okviru oddaljenih mikro omrežij (Remote microgrids).

Podjetje je 22. aprila 2024 sklenilo dogovor z investitorji (glavni: EIT InnoEnergy) v višini 6 milijonov EUR za razvoj dolgoročne hrambe energije – spletna informacija.

URL: https://aquabattery.com/