Kaj bodo Zemlji naredili Milankovićevi cikli (YouTube Astrum – 15. december 2022)

Video posnetek (13:45) na YouTube kanalu Astrum o tem, kako Milankovićevi cikli (ang. Milankovitch cycles) v gibanju Zemlje okoli sonca vplivajo na podnebje na Zemlji v časovni skali tisočletij. Vzrok za ciklične spremembe v podnebju na Zemlji je Milanković našel v ekscentričnosti (ang. orbital eccentricity) Zemljine orbite okoli Sonca (orbita Zemlje je elipsa in ekscentričnost je mera odstopanja od krožne orbite), spremembah v nagnjenosti Zemljine osi (ang. axial tilt) glede na orbito kroženja okoli Sonca in v precesiji (ang. precession), ki opisuje vrtenje krožno simetrične vrtavke, ki ni podprta v svojem težišču (Zemlja ni popolna krogla s težiščem v svojem središču). Posledica takega gibanja Zemlje okoli Sonca je medletno spreminjanje in različna porazdelitev sončne radiacije z geografsko širino Zemlje.

Milankovićevi cikli so različno dolgi: ciklus precesije je okoli 26.000 let, eliptična orbita rotira v cklu okoli 23.000 let, in nagnjenost Zemljine osi rotira med 22,10 in 24,50 s ciklom okoli 41.000 let.

Zelo poučen video posnetek, kako navedeni cikli stalno spreminjajo poletne čase na Zemlji in kakšen vpliv so imeli v preteklosti (ledene dobe in vmesna obdobja) in kako so vplivale te ciklične spremembe na energijsko bilanco Zemlje in razpored ledu na Zemlji.

Slika: Povezava na video posnetek.

URL: https://www.youtube.com/watch?v=01aFP88qfQs