Vesna Deeptech Fund

Vesna Deeptech Fund deluje pod okriljem firme Vesna Venture Capital in je namenjen investiranju v prebojne tehnologije (ang. breakthrough technology), ki bodo rešile največje svetovne probleme.

Sklad bo vlagal v raziskave in razvoj v Sloveniji in na Hrvaškem (tudi širše) in spodbujal inovacije ter prenos znanja (ang. Technology transfer) v industrijo, predvsem na ravni potrditve koncepta (ang. proof of concept – PoC). Pri tem bo sklad sodeloval s pisarnami za prenos znanja (ang. Technology Transfer Office – TTO) v raziskovalnih inštitutih in na univerzah.

Sklad začenja svoje delo v letu 2024 in razpolaga z 49 milijoni EUR, od katerij jih je 20 milijonov prispeval Evropski investicijski sklad (European Investment FundEIF), po 10 milijonov EUR Slovenska izvozna in razvojna banka SID d.d. in Hrvaška banka za obnovo in razvoj HBOR in 9 milijonov EUR zasebni vlagatelji.

Za Slovenijo je to priložnost za krepitev slovenskega gospodarstva s prenosom inovativnih idej in tehnologij vanj, za ponovno uvrstitev Slovenije med močne inovatorske države v Evropski uniji (podrobnosti u uvrščanju Slovenije so na voljo na spletnih straneh Evropskega sistema inovacijskih kazalnikov – European Innovation Scoreboard – EIS) in s tem za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Slika. Profil konkurenčnosti Slovenije
(vir: IMD World Competitiveness Yearbook 2024 – dostopno na: https://www.imd.org/wp-content/uploads/2024/06/WCY_Bookletv1_2024-1.pdf).

URL: https://vesnavc.com/