Prvi hitri prikaz proizvodnje obnovljivih virov (DELO – 22. julij 2024)

Prispevek o prvem spletnem prikazu podatkov blizu realnega časa o proizvodnji obnovljivih virov energije v Sloveniji, kot ga je pripravila skupina ELES. Podatki so za Slovenijo na voljo na ELESovi spletni strani.

Prikazani so podatki o proizvodnji in porabi (zavihek Slovenija):

  • ocenjena proizvodnja kot energija (MWh) ali moč (MW) po urah (tudi po intervalu 15 minut) za tekoči dan, dan pred tem, zadnjih 7 dni in zadnjih 30 dni, zadnjih 12 mesecev ali za poljubno večdnevno obdobje s prikazom deležev glede na naslednjo strukturo virov: NEK, sonce, hidro, črpalna elektrarna, biomasa, veter, ostali OVE, premog/lignit, zemeljski plin, plinsko olje, sežig odpadkov, ostali neobnovljivi viri
  • poraba kot energija (MWh) ali moč (MW) po urah (tudi po intervalu 15 minut) za tekoči dan, dan pred tem, zadnjih 7 dni in zadnjih 30 dni, zadnjih 12 mesecev ali za poljubno večdnevno obdobje s prikazom deležev glede na naslednjo strukturo porabe: ČHE Avče, večji odjemalci in prenosnega omrežja, Elektro Gorenjska, Elektro Primorska, Elektro Celje, Elektro Maribor in Elektro Ljubljana – poraba je razdeljena še na ocenjeno bruto porabo, izmerjeno neto porabo, odjem distribucijskega omrežja in odjem iz prenosnega omrežja.
  • delež obnovljivih virov v bruto porabi Slovenije po urah (tudi po intervalu 15 minut) za tekoči dan, dan pred tem, zadnjih 7 dni in zadnjih 30 dni, zadnjih 12 mesecev ali za poljubno večdnevno obdobje s prikazom deležev glede na delež obnovljivih virov za prikazano obdobje in delež nizkogljičnih virov.
  • inštalirana moč razpršenih virov v Sloveniji in število naprav za zadnjih 6 mesecev in za poljubno obdobje za vir sonce, hidro in veter.

Prikazani so tudi tržni podatki za Slovenijo kot celoto, v grafični in tabelarični obliki, s podatki o uvozu in izvozu v sosednje države.

Prikazano je v grafični obliki tudi obratovanje prenosnega omrežja in proizvodnja in prevzem na prenosnem omrežju v Sloveniji.

URL: https://www.delo.si/delov-poslovni-center/energetika/prvi-hitri-prikaz-proizvodnje-obnovljivih-virov