Meilinger et al. (2024) Ziele und Politikinstrumente für klimaresiliente Schwammstädte. Umwelt Bundesamt

Meilinger V, Garcia Soler N, Vetter A (2024) Ziele und Politikinstrumente für klimaresiliente Schwammstädte. Umwelt Bundesamt, Dessau-Roßlau. 34 str. – free access document pdf oziroma pdf

Dokument predstavi rezultate raziskovalnega projekta “Rethinking the New European Bauhaus – AdNEB”

Povzetek:

Koncept mesta gobice ponuja velik potencial za podnebju prijazno reorganizacijo mest. Padavinska voda se zbira lokalno in uporablja za boljšo varstvo mest pred podnebnimi tveganji in izboljšanje kakovosti življenja. Kljub temu še vedno obstajajo precejšnje strukturne, pravne in organizacijske ovire za preoblikovanje v mesto gobo. V brošuri je predlagana kombinacija političnih instrumentov za podporni okvir za mesta gobice, odporna na podnebne spremembe, s primeri pa so prikazani konkretni koraki za izvajanje. Tako zagotavlja pomoč občinskim strokovnjakom ter obvešča oblikovalce politik na zvezni in državni ravni.

Brošura je namenjena tako strokovnjakom, ki želijo načelo mesta gobice trdneje zasidrati na občinski ravni, kot tudi političnim svetovalcem in oblikovalcem na zvezni in državni ravni. Za te ciljne skupine so v brošuri predstavljeni predlogi za podporne instrumente zvezne politike za spodbujanje daljnosežnega izvajanja podnebno odpornih mest gobic in s tem preobrazbe mest (poglavje 3). Hkrati so v brošuri s primeri prikazani posebni načini, kako je mogoče cilje za preoblikovanje mest v podnebno odporna mesta gobice oblikovati in formalizirati na občinski ravni (razdelek 4). Rezultati, predstavljeni v brošuri, temeljijo na večkriterijski metodi ocenjevanja za razvoj instrumentov preoblikovalne politike, ki jo je uporabila interdisciplinarna skupina strokovnjakov iz nemške agencije za okolje. Hkrati so avtorji analizirali strateške dokumente, znanstveno literaturo in 14 intervjujev s strokovnjaki s področja mest gobic.

URL: https://www.umweltbundesamt.de/publikationen/ziele-politikinstrumente-fuer-klimaresiliente