Leistenschneider et al. (2024) Unveiling high concentrations of small microplastics (11–500 μm) in surface water samples from the southern Weddell Sea off Antarctica. Science of The Total Environment 927, 172124

Leistenschneider C, Wu F, Primpke S, Gerdts G, Burkhardt-Holm P (2024) Unveiling high concentrations of small microplastics (11–500 μm) in surface water samples from the southern Weddell Sea off Antarctica, Science of The Total Environment 927, 172124, https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2024.172124 – open access pdf.

Abstract (povzetek):

Nedavne študije so opozorile na razširjenost onesnaževanja z mikroplastiko (MP, velikost < 5mm) v svetovnem morskem okolju, pri čemer je bilo ugotovljeno, da ta onesnaževala onesnažujejo tudi oddaljena območja, vključno z Južnim oceanom južno od polarne fronte. Dosedanje študije na tem območju so se večinoma osredotočale na MP, večje od 300 μm, kar lahko podcenjuje obseg onesnaženja z MP. Ta študija je prva raziskava MP v morskih površinskih vodah južno od polarne fronte s poudarkom na majhnih MP velikosti 500-11 μm. Sedemnajst vzorcev površinskih voda je bilo zbranih v južnem Weddellovem morju z uporabo sistema za vzorčenje, zasnovanega v podjetju. Analiza celotnega vzorca z infrardečo spektroskopijo z mikro-Fourierjevo transformacijo (μFTIR) z zaznavanjem na žariščni ravnini (FPA) je pokazala prisotnost MP v vseh vzorcih, pri čemer je bila velika večina zaznanih MP manjša od 300 μm (98,3 %). Povprečna koncentracija je znašala 43,5 (± 83,8) MPs m-3, s širokim razponom od 0,5 do 267,2 MPs m-3. Vzorci z najvišjimi koncentracijami so se od drugih vzorcev razlikovali po tem, da so bili zbrani severno od celinskega pobočja in Antarktičnega pobočnega toka. Na te različne koncentracije so verjetno vplivale tudi razmere morskega ledu. Ta študija poroča o visokih koncentracijah MP v primerjavi z drugimi študijami v regiji. Poudarja potrebo po analizi majhnih MP, do velikosti 11 μm ali celo manjših, na območju Antarktične pogodbe, da bi pridobili celovitejše razumevanje onesnaženja z MP in njenih morebitnih ekoloških vplivov.

Poudarki (Highlights):

  • Študija majhne mikroplastike (11-500 μm) v južnem Weddellovem morju pri Antarktiki.
  • Vzorčenje površinske vode z uporabo posebej zasnovanega sistema za vzorčenje in filtriranje.
  • Ugotovljene visoke koncentracije z > 98 % vse mikroplastike velikosti 11-300 μm.
  • Na vzorce porazdelitve lahko vplivajo lokalni tokovi in/ali stanje morskega ledu.

Grafični povzetek (Graphical abstract):