EERA (2023) Energy demand reduction as part of the clean energy transition in Europe: Research and policy strategies.


Gladkykh G (2023) Energy demand reduction as part of the clean energy transition in Europe: Research and policy strategies. Brussels: European Energy Research Alliance. 86p. – free access document pdf

Poročilo navaja, da je v času, ko Evropa uresničuje cilje energetskega prehoda, blaženja podnebnih sprememb in strateške avtonomije, ključnega pomena močna strategija za dolgoročno zmanjšanje povpraševanja, ki bo vključevala vse sektorje, ki porabljajo energijo (ne le gospodinjstva).

Kljub jasni prevladi zmanjšanja povpraševanja kot ključnega orodja pri preoblikovanju naših energetskih sistemov in gospodarstva kot celote, obstajajo na to temo omejene raziskave in politično usmerjeni pristopi, saj so v ospredju predvsem tehnološke rešitve na strani ponudbe za nadaljevanje prehoda na čisto energijo (angl. Clean Energy Transition – CET).

To poročilo zagotavlja zanesljivo analizo trenutnega stanja skupne baze znanja o zmanjševanju povpraševanja po energiji (IEA, IPCC itd.) z vidika znanstvenikov iz vse Evrope in ugotavlja, da najučinkovitejše metode za zmanjšanje povpraševanja po energiji združujejo tri ključne strategije zmanjševanja povpraševanja, in sicer spremembo vedenja, energetsko učinkovitost in energetsko zadostnost.

URL: https://www.eera-set.eu/activities/research/publications.html