Kritični sistem tokov v Atlantskem oceanu kaže prve znake propada, zaradi česar znanstveniki opozarjajo (CNN Climate – 9. februar 2024)

Prispevek o atlantskem meridionalnem obračalnem toku (angl. Atlantic meridional overturning circulation – AMOC), katerega del je tudi Zalivski tok (angl. Gulf Stream), deluje kot velikanski svetovni tekoči trak, ki toplo vodo iz tropskega območja prenaša proti severnemu Atlantiku, kjer se voda ohladi, postane bolj slana in potone globoko v ocean, nato pa se usmeri in širi proti jugu.

Prispevek temelji na rezultatih študije (van Westen RM, Kliphuis M, Dijsktra H (2024) Physics-based early warning signal shows that AMOC is on tipping course. Science Advances 10(6), eadk1189 – https://doi.org/10.1126/sciadv.adk118 – open access document pdf – CC BY 4.0). Po tej raziskavi je ključni sistem oceanskih tokov morda že na poti k propadu, kar ima zaskrbljujoče posledice za dvig morske gladine in globalno vreme – v nekaterih regijah se bodo temperature dramatično znižale, v drugih pa zvišale. V študiji je navedeno, da so znanstveniki z uporabo izjemno kompleksnih in dragih računalniških sistemov odkrili nov način zgodnjega opozorila za propad teh tokov. Zaradi segrevanja planeta že obstajajo znaki, da gre razvoj v to smer.

URL: https://edition.cnn.com/2024/02/09/climate/atlantic-circulation-collapse-weather-climate