van de Worde M (ured.) (2021) Energy, Environment and New Materials – Vol. 1-3


van de Worde M (Ed.) (2021) Hydrogen Production and Energy Transition Set. Berlin/Boston: Walter de Gruyter. 3 vols., 1480 str.

Series Editor Preface (prevod):

Dekarbonizacija energetskega sistema je ključnega pomena za doseganje evropskih podnebnih ciljev. 2030 in 2050. V zvezi s tem je „evropski zeleni dogovor“ v zvezi z obnovljivimi viri energije, ki jih je treba pametno vključiti v energetski sistem, in drugih trajnostnih rešitev, kot je zajemanje ogljika. „Evropski Zeleni dogovor“ je kot eno od pomembnih tehnologij prepoznal tudi proizvodnjo vodika, shranjevanje vodika, vodikova omrežja in uporabo vodika kot možnosti, ki lahko zagotovijo, da bo industrija EU ostala v tehnološkem vrhu in zagotavlja prebojne tehnologije v ključnih industrijskih sektorjih.

Knjiga prinaša zbirne preglede teh vidikov s strani mednarodno priznanih raziskovalcev, industrialcev in vladnih agencij ter združuje vrhunske prispevke. Tematski obseg knjige je širok, saj zajema vse od vodika proizvodnje, shranjevanja vodika in številnih aplikacij, pa tudi razvoj številnih novih materialov in novih tehnologij ter inovacij, ki bodo nujno razvite na številnih področjih fizike, kemije, biologije in strojništva.


Skupno vsem knjigam v seriji je, da predstavljajo vrhunske raziskave in so zelo usmerjene v uporabo, inovativne in pomembne za industrijo. Naslovi zvezkov v seriji Vodikove tehnologije za trajnostno gospodarstvo so:

  • Proizvodnja vodika in energetski prehod
  • Skladiščenje vodika za trajnostni razvoj
  • Uporaba vodika za trajnostno energijo in goriva

Spadajo pod teme energije, okolja in novih materialov, vendar postajajo zelo priljubljene mobilne aplikacije, kot so avtomobili, zračni in vesoljski promet. Serija knjig je namenjena širokemu krogu bralcev s predznanjem s področja fizike, kemije, biologije in inženirstva, pa tudi za tiste, ki jih zanimajo obnovljivi viri energije, okolje, gospodarstvo in industrijska varnost. Od študentov na univerzah do znanstvenikov na inštitutih in tehnologov v industrijskih podjetjih imajo lahko veliko zanimanje za ta novi vodikov vir energije.
Odkar je bil vodik pred mnogimi leti predstavljen, bo močno spremenil naše življenja naslednjih generacij. Razvoj je načrtovan na številnih področjih, ki bodo privedli do novega „vodikovega gospodarstva“; skratka, vodikova tehnologija je vroča tema! – Marcel Van de Voorde, urednik knjig

van der Worde M (Ed.) (2021) Hydrogen Production and Energy Transition. Berlin/Boston: Walter de Gruyter. Energy, Environment and New Materials Vol. 1, 557p. – https://doi.org/10.1515/9783110596250 – NUK Ljubljana access document pdf

About the book (prevod):

Ključno vlogo pri preprečevanju podnebnih sprememb imajo ogljično nevtralne vodikove tehnologije. Čista in učinkovita proizvodnja vodika je ključnega pomena za vodikovo gospodarstvo. V tej knjigi je opisana večina možnih tehnologij za predelavo vodika ter predstavljeno najsodobnejše stanje in prihodnji razvoj sodobnih vodikovih tehnologij. Pozornost je namenjena teoretičnim vidikom, termodinamiki, procesnim izračunom in modelnim pristopom, novim tehnologijam in poročilom o številnih uspešnih novih pilotnih sistemih. Knjiga naj bi bila zanimiva za bralce in idealna za študente znanosti o materialih, kemije, fizike; za raziskovalce, kemijsko in strojno inženirstvo, za industrialce, oblikovalce politik, ekonomiste, varnostne agencije in vlade. Knjiga:

  • Zajema proizvodnjo vodika z elektrolizo, cepitvijo vode, reaktorje za biovodik, pretvorbo biomase itd.
  • Združuje teorijo s praktičnim znanjem in izkušnjami.

van der Worde M (Ed.) (2021) Hydrogen Storage for Sustainability. Berlin/Boston: Walter de Gruyter. Energy, Environment and New Materials Vol. 2, 403p. – https://doi.org/10.1515/9783110596281 – NUK Ljubljana access document pdf

About the book (prevod):

Ogljikovo nevtralne vodikove tehnologije igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju podnebnih sprememb, zmogljivost shranjevanja in prevoza vodika pa bo ključnega pomena za rastoče vodikovo gospodarstvo. Ta knjiga se osredotoča na nov razvoj tehnologij shranjevanja vodika in obravnava pregled materialov in znanosti, potrebnih za shranjevanje vodika, z veliko pozornosti na sintezo, kinetiko in termodinamiko novih naprednih materialov, npr. poroznega ogljika in nanomaterialov. Idealna knjiga za študente znanosti o materialih, kemije in fizike; za raziskovalce, inženirje kemije in strojništva, za industrialce, oblikovalce politik, varnostne agencije in vlade. Knjiga:

  • Obravnava shranjevanje vodika v povezavi z ogljikovimi nanomateriali, kovinsko-organskimi ogrodji (MOF), zeoliti, nanokristali itd.
  • Teorijo združuje s praktičnimi primeri z najnovejšimi znanstvenimi rezultati ter praktičnimi pristopi k načrtovanju in inženirstvu.

van der Worde M (Ed.) (2021) Utilization of Hydrogen for Sustainable Energy and Fuels. Berlin/Boston: Walter de Gruyter. Energy, Environment and New Materials Vol. 3, 552p. – https://doi.org/10.1515/9783110596274 – NUK Ljubljana access document pdf

About this book (prevod):

Ogljično nevtralne vodikove tehnologije imajo ključno vlogo pri preprečevanju podnebnih sprememb, vodik pa je resnično v središču energetskega prehoda. Ker lahko neposredno iz vodika na čist način proizvajamo toploto in električno energijo, bomo imeli številne aplikacije v rastočem vodikovem gospodarstvu. Ta knjiga predstavlja trenutno stanje in najnovejše razvojne trende vodikovega gospodarstva s poudarkom na aplikacijah. Podaja pregled uporabe vodika v prometni tehnologiji, kot so avtomobili, težka tovorna vozila, vlaki, ladje, zračni in vesoljski promet ter industrija. Velika pozornost je namenjena strukturni in funkcionalni znanosti o materialih, tehnologijam in inovacijam s poudarkom na razvoju novih materialov in elektrolitov za posebne aplikacije. Z mobilnostjo je strogo povezan odnos med vozili in polnilnimi postajami, varnostna analiza, ocena tveganja za infrastrukturo in promet. Idealna knjiga za študente znanosti o materialih, kemije, fizike; za raziskovalce ter inženirje kemije in strojništva, za industrialce, oblikovalce politik, varnostne agencije in vlade. Knjiga:

  • obravnava tehnologije, ki uporabljajo vodik za proizvodnjo energije za mobilne in stacionarne aplikacije
  • združuje inženirske osnove, komercialno uporabljene tehnologije s praktičnimi izkušnjami in razvojem prototipov

URL: https://www.degruyter.com/serial/eenm-b/html