International Science Council (2023) Flipping the science model: A roadmap to science missions for sustainability


International Science Council (2023) Flipping the science model: a roadmap to science missions for sustainability. Paris, France, International Science Council. 15p. – https://doi.org/10.24948/2023.08 – free access report pdf

To poročilo opisuje in zagovarja poslanstvo znanosti za trajnost kot nujno potrebno novo obliko znanosti za uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja. Služi tudi kot poziv vsem zainteresiranim stranem, tako znanim kot nekonvencionalnim, da se združijo z znanstveno skupnostjo v tem prizadevanju za skupno kataliziranje moči znanosti za spodbujanje transformativnih ukrepov za bolj trajnosten svet za vse.

Pozdravljam poročilo Komisije o znanstvenih poslanstvih za trajnost in se veselim, da bodo številne takšne misije prinesle trajnostne rešitve na terenu. To storimo skupaj, države članice, znanstveniki in skupnost: skupaj dejavno prispevajmo k izvajanju trajnostnih rešitev. – predsednik Generalne skupščine Združenih narodov, veleposlanik Csaba Kőrösi

Key Messages (Ključna sporočila):

  1. Če želimo človeštvo in planet vrniti na pot dolgoročne globalne trajnosti, moramo znanost za cilje trajnostnega razvoja financirati in izvajati drugače.
  2. Za to je potreben dodaten mehanizem, ki presega tradicionalni znanstveni model, ki ga pretežno zaznamujejo močna konkurenca, odsotnost zaupanja vrednih odnosov z zainteresiranimi stranmi in ločeno financiranje znanosti. Predlagamo model, ki spodbuja znanost, da se neposredno odziva na družbene potrebe. To je mogoče doseči s soustvarjanjem uporabnega znanja in iskanjem rešitev, prilagojenih zapletenim trajnostnim vprašanjem, ki jih opredelijo lokalne in globalne zainteresirane strani. Komisija se zavzema za to, da bi sooblikovanje raziskav in ukrepov postalo standardna praksa v znanosti o trajnosti. Ta pristop zahteva vključujoče sodelovanje med številnimi zainteresiranimi stranmi, zaradi česar bi postal nova norma.
  3. Znanost, ki jo vodi poslanstvo, je ta novi mehanizem. Komisija se zaveda, da medtem, ko je predlagani novi mehanizem nujno potreben, mora biti trajnostna znanost (znanost za trajnost) močno zasidrana v razvijanju novih teorij, metod in temeljnih novih pravičnosti na Zemlji, varnih in pravičnih mejah zemeljskega sistema ter novih pravnih in drugih konceptov, kot so pravičnost na Zemlji, varne in pravične meje zemeljskega in upravljavskih konceptov, kot je upravljanje planeta. To bo zahtevalo nenehne naložbe v temeljne, družbene in naravoslovne znanosti, tako kot v disciplinarne in interdisciplinarne pristope in s poudarkom na zagotavljanju praktičnih rezultatov.
  4. Komisija poziva k novemu modelu za povečanje naložb v znanost, da bi močno in trajnostno podprli transdisciplinarno in angažirano znanost za trajnost, ki bi lahko spodbudila vključujočo, medgeneracijsko blaginjo ljudi in naših planetarnih sistemov za podporo življenju. V preteklosti je svetovna skupnost podpirala velike znanstvene pristope v osnovni znanosti in infrastrukturi, kot je CERN. Zdaj je čas za obsežne naložbe v človeško infrastrukturo za trajnostno znanost. Globalna skupna naložba v višini milijarde dolarjev na leto, kar ne predstavlja niti 1 % svetovnih letnih naložb v raziskave in razvoj, bi znatno pospešila napredek pri izvajanju Agende 2030.
  5. Komisija poziva mednarodne finančne ustanove ter nacionalne in in filantropske ustanove, ki financirajo znanost, da na novo oblikujejo svoje sodelovanje z znanstvenim sektorjem, in civilno družbo, da bi se znanost v okviru misij osredotočila na kreativne rešitve za trajnostne izzive skupnega in svetovnega pomena.
  6. Komisija vabi organizacije ZN ter nacionalne in dobrodelne financerje, da podprejo in vključijo misije in transdisciplinarno znanost kot ambiciozno, a pragmatičen okvir za ukrepanje, da bi pospešili skupna prizadevanja pri izvajanju ciljev do leta 2030. Agende 2030.
  7. Komisija poziva k razvoju postopkov v državah članicah in večstranskega sistema, da bi pospešili sprejemanje uporabnega znanja za informiranje politike in njegovo vključevanje v proces odločanja, da se pospeši napredek pri trajnostnem razvoju izzivov.
  8. Za podporo potrebnemu premiku Komisija priporoča nove oblike izvajanja znanosti. za zagotavljanje rešitev za trajnostne izzive, prilagojenih okoliščinam, na lokalni in regionalni ravni. na lokalni in globalni ravni. To bi lahko dosegli z mrežo regionalnih trajnostnih središč, ki bodo lahko te izzive nujno in v velikem obsegu opredelila in se z njimi spopadla. Posamezno in skupaj bi bila ta središča zasnovana tako, da bi sistematično pristopila k znanosti o poslanstvu za trajnost, od opredelitve problema do izvedbe. Na spletni strani dovolj sredstev in časa za razvoj in preskušanje ukrepov, kjer so potrebni, bi regionalna vozlišča zagotovila, da je znanost primerna za določen namen, vključujoča in usmerjena k rezultatom za reševanje zapletenih razmer v resničnem svetu, ki jih želi preoblikovati.
  9. Komisija priporoča, da se nujno podprejo pilotni projekti, ki bodo pokazali veljavnost in učinkovitost te nove paradigme za globalno znanost.
  10. Ta priporočila je treba razumeti kot razvoj temeljnih in uporabnih raziskav. z uporabo tradicionalnih metod, ki se odzivajo na kritično potrebo po novih, trenutno nepriznanih in večinoma nefinanciranih načinov pridobivanja uporabnega znanja.

URL: https://council.science/publications/flipping-the-science-model/