Kitajska se poteguje za vodilno mesto v svetu na področju jedrske fuzije (Nature News Feature – 28. avgust 2024)

Prispevek o prizadevanjih Kitajske, da postane vodilna sila na svetu na področju jedrske fuzije – reaktorjev na zlivanje jeder. Prispevek ugotavlja, da ima Kitajska ambiciozne državne načrte za fuzijske elektrarne, ki bodo zagotavljale čisto in neomejeno energijo. Ali jih je mogoče uresničiti?

Vodilno vlogo na tem področju trenutno ima Kitajska akademija znanosti (Chinese Academy of Sciences) in njen Inštitut za fiziko plazme (Institute of Plasma Physics – ASIPP). Ta upravlja z reaktorjem imenovanim EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak), kjer vročo plazmo v obliki svitka (ang. tokamak) ohranja izredno močno magnetno polje – v svitku prihaja do reakcij zlivanja jeder pri temperaturah, ki so višje kot v središču Sonca.

V Evropi so se opravljale raziskave v Združenem kraljestvu v Culhamovem centru za fuzijsko energijo (Culham Centre for Fusion Energy – CCFE) v reaktorju imenovanem Joint European Torus (JET), ta je prenehal delovati 2023 in je bil do takrat največji tovrstni reaktor na svetu.

Kitajska sicer sodeluje tudi v največjem fuzijskem eksperimentu imenovanem International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER).

Kitajske želje v 30. letih tega stoletja priti do 1GW fuzijskega reaktorja in dohiteti načrte ITER, so povzete v preglednem članku Zheng et al. (2022) Recent progress in Chinese fusion research based on superconducting tokamak configuration. The Innovation, 3, 4, 100269 – https://doi.org/10.1016/j.xinn.2022.100269.

Zelo poučen prispevek o načrtih Kitajske na področju raziskav fuzijske energije in njene komercialne uporabe v naslednjih dveh desetletjih.

RL: https://www.nature.com/articles/d41586-024-02759-x