NOAA Climate.gov

Cilj projekta in spletnega portala climate.gov je spodbujati razumevanje podnebne znanosti in dogodkov, povezanih s podnebjem, omogočiti preprost dostop do podatkovnih izdelkov in storitev ameriške Nacionalne uprave za oceane in ozračje (National Oceanic and Atmospheric AdministrationNOAA) ter njihovo uporabo, zagotavljati podporo zasebnemu sektorju in gospodarstvu ZDA, povezano s podnebjem, ter ljudem, ki sprejemajo odločitve, povezane s podnebjem, ponuditi orodja in vire, ki jim pomagajo odgovoriti na določena vprašanja. Skratka, poslanstvo spletne strani NOAA Climate.gov je zagotavljati znanost in informacije za podnebno pametno državo.

Projekt Climate.gov se je začel kot hitro prototipno sodelovanje osebja štirih uradov NOAA: Urada za podnebne programe (Climate Program Office), Nacionalnih centrov za okoljske informacije (National Centers for Environmental Information), Centra za obalne storitve (Coastal Services Center – od leta 2014 del Office for Coastal Management) in Centra za podnebne napovedi (Climate Prediction Center) – prvi protip spletne platforme je bil objavljen leta 2010.

Vsak od zavihkov na spletnem mestu NOAA Climate.gov ima vsebino, ki je zasnovana tako, da ustreza potrebam različnih deležnikov (uporabnikov spletnih strani):

  1. Novice in značilnosti (News & Features) – spletno mesto namenjeno širši javnosti, ki se zanima za znanost. Skoraj 3000 prispevkov, ki jih lahko filtriramo po:
    • tematiki (Topics): podnebni sistem (Climate System), vzroki podnebnih sprememb (Causes of Climate Change), merjenje in modeliranje podnebja (Measuring and Modeling Climate), človeški odzivi na podnebje (Human Responses to Climate), narava znanosti o podnebju (Nature of Climate Science), raba energije (Energy Use) in podnebni vplivi (Climate Impacts).
    • kategoriji (Categories): novice (News), kako deluje podnebni sistem (How the Climate System works), podnebne spremembe in globalno segrevanje (Climate Change & Global Warming), naravni vzorci podnebja (Natural Climate Patterns), podnebni vplivi (Climate Impacts), opazovanje in napovedovanje (Observing & Predicting), politika in planiranje (Policy & Planning) in ekstremni dogodki (Extreme Events).
    • datumu objave (Date): najstarejša objava je stara največ 3 leta – potem se izbriše.
    • avtorju objave (Authors): izbiramo po imenih (so)avtorjev.
  2. Karte in podatki (Maps & Data) – vstopna točka do priljubljenih podnebnih zemljevidov, orodij in zbirk podatkov za uporabnike, ki se s podnebnimi podatki šele spoznavajo.
  3. Učimo se o podnebju (Teaching Climate) – ponuja učne dejavnosti, gradiva za učne načrte, večpredstavnostne vire in priložnosti za strokovni razvoj za formalne in neformalne izobraževalce, ki jih lahko filtriramo po:
    • tematiki (Topics): podnebni sistem (Climate System), vzroki podnebnih sprememb (Causes of Climate Change), merjenje in modeliranje podnebja (Measuring and Modeling Climate), človeški odzivi na podnebje (Human Responses to Climate), narava znanosti o podnebju (Nature of Climate Science), raba energije (Energy Use) in podnebni vplivi (Climate Impacts).
    • razredni stopnji (Grade Level): od vrtca do kolidža in univerze ter neformalno izobraževanje.
    • Glavni del je Zbirka izobraževalnih virov o podnebju in energiji (Collection of Climate and Energy Educational Resources – CLEAN) – gre za več kot 700 brezplačnih, za uporabo pripravljenih gradiv, ki so jih strogo pregledali pedagogi in znanstveniki. Zbirka je primerna za poučevanje od srednješolskega do visokošolskega izobraževanja. V sodelovanju s to zbirko so nastali vodniki za poučevanje znanosti o podnebju in energiji – na voljo so gradiva za poučevanje ustreznih načelnih konceptov in pedagoški pristopi za posamezne razrede za področje podnebja, energije in posebno orodje za poučevanja podnebja in energije.
  4. Zbirka orodij za odpornost ZDA na podnebne spremembe (Resilience Toolkit) – U.S. Climate Resilience Toolkit je sestrsko spletišče spletne strani Climate.gov, in je namenjeno oblikovalcem politik, strokovnjakom in drugim, ki se soočajo z odločitvami, povezanimi s podnebjem.

URL: https://www.climate.gov/