Zemlja čez 1000 let (YouTube SpaceRip – 12. julij 2024)

Video posnetek (46:11) na YouTube kanalu SpaceRip o tem, kaj čaka Zemljo v naslednjih 1000 letih, če se ozremo v njeno preteklost, kjer začnemo v času pred dvema milijardama let in se bližamo sedanjosti, ter nas zanima podnebje na Zemlji – ugotoviti želimo, kakšno podnebje nas čaka v naslednjih letih in stoletjih.

Izhodišče prispevka so znaki, da se velike zaloge ledu na Grenlandiji in Antarktiki začenjajo taliti zaradi naraščajočih temperatur na površini morja. Ker se je gladina morja začela dvigovati, se znanstveniki ozirajo v pretekle geološke dobe Zemlje, da bi razumeli vpliv oceanskih morskih tokov in drugih dejavnikov, npr. gibanja kontinentov ali vpliv vegetacije ali izbruhov vulkanov. Pri tem znanstveniki iščejo vpogled v smer, kam se bo Zemlja morda premaknila čez tisoč let. Pri tem velja, da so hladna in topla obdobja ledu na Zemlji bistveni dejavniki sprememb podnebja. Današnja podoba Zemlje je začela nastajati pred 90 do 50 milijoni let. Prispevek nazorno pokaže spremembe na Zemlji do danes, vključno z gibanjem kontinentov, vsebnostjo CO2 v ozračju in njenim spreminjanjem, vlogo preperevanja in vegetacije, kot tudi Milankovićevimi cikli.

Zanimiv prispevek, poln atraktivnih animacij in podatkov meritev ledenikov in njihovih sprememb na Grenlandiji in Antartiki. Vredno ogleda in razmisleka o Zemeljski kriosferi!

Slika: Povezava na video posnetek.

URL: https://www.youtube.com/watch?v=R9wEiJAdbJo&t=4s