WMO (2023) State of the Global Climate 2022


World Meteorological Organization (2023) State of the Global Climate 2022. World Meteorological Organization, Geneva. WMO-No. 1316. 55 p., pdf

URL: https://wmo.int/publication-series/state-of-global-climate-2022

Poročilo WMO o stanju svetovnega podnebja za leto 2022 se osredotoča na ključne podnebne kazalnike – toplogredne pline, temperature, dvig morske gladine, segrevanje in zakisljevanje oceanov, morski led in ledenike. Poudarja tudi vplive podnebnih sprememb in ekstremnih vremenskih pojavov.

  • Suša, poplave in vročinski valovi prizadenejo velike dele sveta, stroški pa naraščajo.
  • Povprečne globalne temperature v zadnjih osmih letih so bile najvišje v zgodovini.
  • Gladina morja in toplota oceanov sta rekordno visoki – in ta trend se bo nadaljeval več stoletij.
  • Antarktični morski led se je zmanjšal na najmanjšo površino v zgodovini
  • Evropa podira rekorde v taljenju ledenikov

Podnebne spremembe so leta 2022 še naprej napredovale od gorskih vrhov do globin oceanov. Suše, poplave in vročinski valovi so prizadeli skupnosti na vseh celinah in stali več milijard dolarjev. Antarktični morski led se je zmanjšal na najnižjo zabeleženo površino, taljenje nekaterih evropskih ledenikov pa je dobesedno preseglo rekordne vrednosti.

Poročilo o stanju svetovnega podnebja 2022 prikazuje spremembe na kopnem, v oceanih in ozračju, ki so posledica rekordnih količin toplogrednih plinov, ki lovijo toploto. Kar zadeva globalno temperaturo, je bilo obdobje 2015-2022 osem najtoplejših v zgodovini, kljub ohlajevalnemu učinku pojava La Niña v zadnjih treh letih. Taljenje ledenikov in dviganje morske gladine – ki je leta 2022 ponovno doseglo rekordno raven – se bosta nadaljevala še tisočletja.

Report’s Video

Report’s Summary (prevod):

Publikacija vsebuje povzetek stanja podnebnih kazalnikov v letu 2022, vključno s trendi globalnih temperatur in njihovo porazdelitvijo po svetu; najnovejše ugotovitve o koncentraciji toplogrednih plinov, kazalniki oceanov; kriosfera s posebnim poudarkom na arktičnem in antarktičnem morskem ledu, grenlandskem ledenem pokrovu ter ledenikih in snežni odeji; stratosferski ozon; analiza glavnih dejavnikov medletne podnebne spremenljivosti med letom, vključno z južno oscilacijo El Niño ter drugimi oceanskimi in atmsferskimi indeksi; globalna porazdelitev padavin po kopnem; izredni dogodki, vključno s tistimi, povezanimi s tropskimi cikloni in vetrovnimi nevihtami; poplave, suša ter izredna vročina in mraz. Publikacija vsebuje tudi najnovejše ugotovitve o tveganjih in vplivih, povezanih s podnebjem, vključno z varnostjo preskrbe s hrano, humanitarnimi vidiki in razseljevanjem prebivalstva ter vplivom na ekosisteme.