European Energy Research Alliance – EERA


Evropska zveza za energetske raziskave (EERA) je neprofitno združenje, ki temelji na članstvu in predstavlja največjo raziskovalno skupnost na področju nizkoogljične energije v Evropi ter je ključni akter strateškega načrta Evropske unije za energetsko tehnologijo (EU Strategic Energy Technology Plan – SET). Leta 2008 so ga ustanovili vodilni raziskovalni inštituti, da bi razširili in optimizirali raziskovalne zmogljivosti EU na področju energije. Danes združuje več kot 250 organizacij (združenj, industrijskh članov, raziskovalnih organizacij in univerz) iz 30 držav (članici (Members) iz Slovenije sta Univerza v Ljubljani, ki je aktivna na področju digitalizacije za energijo in na področju vodne energije, in Kemijski inštitut, ki je aktiven na področju bioenergije in shranjevanja energije).

EERA usklajuje svoje dejavnosti z 18 skupnimi programi (Joint Programmes), ki zagotavljajo vodilno svetovno znanstveno strokovno znanje na treh stebrih: nizkoogljične tehnologije, materiali in sistemske teme.

Slika: 18 skupnih raziskovalnih programov EERA, ki pokrivajo celotno paleto nizkoogljičnih energetskih tehnologij in obravnavajo tudi sistemske teme. Teme skupnih programov EERA so usklajene z načrtom EU SET.
Vsaka organizacija članica EERA sodeluje v vsaj enem skupnem progamu, vendar se pogosto pridruži več programom.

Krajša predstavitev 18 skupnih programov:

  • AMPEA pomeni “Napredni materiali in procesi za energetske aplikacije”. Njeni člani se ukvarjajo z osnovno znanostjo o materialih, fizikalno kemijo procesov, pojavi prenosa toplote in mase ter razvijajo zmogljiva orodja za karakterizacijo materialov in energetskih naprav.
  • Bioenergija – Sedanja generacija tehnologij za pretvorbo biomase je draga in uporablja surovine, ki so povezane s težavami trajnosti. Skupni program Bioenergija deluje na področju trajnostnih vrednostnih verig, ki zajemajo proizvodnjo surovin, tehnologije pretvorbe, stacionarno bioenergijo in integrirano oceno.
  • Zajemanje in shranjevanje ogljikovega dioksida (Carbon Capture and Storage – CCS) je ključni element pri razogljičenju energetskega in energetsko intenzivnega industrijskega sektorja ter s tem zmanjšanju antropogenih emisij CO2.
  • Prehod čiste energije za trajnostno družbo (e3s) si prizadeva razumeti kompleksne interakcije v družbeno-tehnično-ekonomskih sistemih, ki med drugim vključujejo vedenje in sodelovanje potrošnikov, tržno dinamiko, kolektivno delovanje, inovacije in tehnološke spremembe ter politični okviri.
  • Koncentrirana sončna energija prispeva k doseganju naslednjih ciljev: podpora industriji STE; grozd evropskih raziskovalno-razvojnih dejavnosti na CSP/STE; opredeliti prioriteto ciljev v vsaki tehnologiji CSP/STE; povečati vključenost CSP v energetski sistem; obravnavanje vseh prejšnjih izzivov v okviru usklajenih raziskovalnih in inovacijskih ciljev Evrope in držav članic.
  • Digitalizacija za energijo (DfE) je transverzalni skupni program, katerega cilj je opredeliti ključne prednostne naloge za DfE, ki bodo izhajale iz raziskovalnih dejavnosti, ter deloval kot kontaktna točka z velikimi evropskimi pobudami na področju superračunalništva, velikih podatkov, umetne inteligence, odprte znanosti itd. .. tJP DfE se bo lotil tudi Evropske digitalne strategije, ki močno forsira omenjene IT storitve. 
  • Energetska učinkovitost v industrijskih procesih.
  • Shranjevanje energije močno spodbuja učinkovit razvoj novih tehnologij za shranjevanje energije. Podpira cilje in prednostne naloge načrta SET z združevanjem in povezovanjem dejavnosti in virov, vključno z mednarodnimi partnerji na vseh ravneh vrednostne verige.
  • Integracija energetskih sistemov želi združiti raziskovalne moči po vsej Evropi za optimizacijo našega energetskega sistema, zlasti z izkoriščanjem sinergij med ogrevanjem, hlajenjem, elektriko, obnovljivo energijo in gorivi na vseh ravneh. Vključeni so tudi energetski elementi vodnega in transportnega sistema ter omogočitveno podatkovno in nadzorno omrežje, ki omogoča optimizacijo.
  • Gorivne celice in vodik je skupni program, katerega cilj je pospešiti in uskladiti dolgoročne raziskave gorivnih celic, elektrolizatorjev in ravnanja z vodikom v Evropi.
  • Geotermalna energija ima potencial, da zagotovi izjemen prispevek k rasti uporabe geotermalne energije v Evropi in po svetu, saj združuje vse glavne evropske raziskovalne organizacije v strateško usmerjenem prizadevanju. Udeleženci EERA Geothermal so dejavni pri raziskavah geotermalne energije od nizke do visoke TRL in aktivno mednarodno sodelujejo med sektorji.
  • Vodna energija zajema celotno energetsko verigo od vodnega zajetja do sistemske integracije in vključuje medsektorske elemente, kot so trgi in tržna zasnova, ter vplive na okolje, učinke podnebnih sprememb ter politična in družbena vprašanja.
  • Jedrski materiali so skupni program, ki zagotavlja raziskave in razvoj strukturnih in gorivnih materialov, potrebnih za razvoj in izvajanje naprednih jedrskih reaktorjev v Evropi.
  • Oceanska energija temelji na šestih ključnih raziskovalnih temah: viri; tehnologija; uvajanje in delovanje; ekonomičnost in stroški; okoljski in socialno-ekonomski vplivi; izobraževanje in usposabljanje. Te teme so bile razvite na podlagi obstoječih raziskovalnih načrtov, ki opredeljujejo kritična področja raziskav, potrebnih za uspešno rast industrije.
  • Fotovoltaična sončna energija ima za cilj svoj razvoj v energetsko tehnologijo, ki jo je mogoče izvajati v zelo velikem obsegu z dejavnostmi skupnega načrtovanja programov s strani ključnih raziskovalnih inštitutov v Evropi. Osredotoča se predvsem na znižanje stroškov fotonapetostnih sistemov z izboljšanjem učinkovitosti, razvojem nizkocenovnih proizvodnih procesov z visoko zmogljivostjo ter izboljšanjem življenjske dobe in zanesljivosti fotonapetostnih sistemov in komponent.
  • Pametna mesta ima za glavni cilj razviti močne raziskave in inovacije za pametno načrtovanje, načrtovanje in delovanje mestnih energetskih sistemov, ki so trdno povezani s socialnimi, kulturnimi, inovacijskimi, gospodarskimi, regulativnimi in pravnimi perspektivami mest, da se doseže SET – Načrtujte zelo ambiciozen cilj razvoja 100 pametnih območij s pozitivno energijo v Evropi do leta 2025 (ukrep 3.2).
  • Pametna omrežja vzpostavlja razširjeno meddisciplinarno sodelovanje, ki vključuje številne udeležence raziskav in razvoja (R&R) z različnimi in dopolnjujočimi se strokovnimi znanji in zmogljivostmi, je namenjen srednje- do dolgoročni obravnavi raziskav enega najbolj kritičnih področij, neposredno povezanih z učinkovitim pospeševanjem razvoja in uvajanja pametnih omrežij.
  • Vetrna energija – skupni program zagotavlja strateško vodstvo za srednje- do dolgoročne raziskave ter podpira evropsko industrijo vetrne energije in družbene deležnike. Združuje vse javne raziskovalne organizacije v Evropi, ki si močno prizadevajo za raziskave in inovacije na področju vetrne energije.

Spletne strani EERA ponujajo bogato zbirko dokumentov s področja nizkoogljične energije v Evropi.

URL: https://www.eera-set.eu/