Letala, vlaki in bagerji: Vozila, ki premikajo meje električne energije (BBC Future – 1. september 2024)


Prispevek o tem, da je količina energije, ki jo lahko spravimo v baterijo, ena od omejitev za velikost električnega vozila – prispevek predstavi električna vozila, ki se popolnoma odpovedujejo baterijam in dosegajo res velike dimenzije.

Prispevek se najprej posveti bagru znanega japonskega proizvajalca Komatsu, model PC-8000-11. Gre za njihov najzmogljivejši hidravlični bager: moč električnega motorja je 2 x 1500 kW / 2 x 2010 KM pri 1800 vrtljajih na minuto. Delovna teža znaša od 752 do 773 ton. Kapaciteta bagerske žlice je 42 m³. Električni bager ima po zagotovilih proizvajalca enake zmogljivosti, kot jih imata modela z bencinskim in dizelskim motorjem. Za delovanje potebuje kabel (aktivna dolžina je 300 m) in ne uporablja električne energije iz batetrije, saj bi ta ob trenutni tehnologiji tehtala več kot polovica samega delovnega stroja.

Prispevek navaja izkušnje iz realnega sveta, da ta model električnega bagra lahko dosega 95% znižanje ti. emisij od vrtine do kolesa (ang. well-to-wheel emission), če je električna energija zagotovljena iz jedrske ali vodne energije.

Zanimiv prispevek o tem, da je možna elektrifikacija gradbene mehanizacije in mehanizacije v rudarstvu (ang. mining), ki je kot zelo pomembna panoga za zagotavljanje surovin (ang. raw material) drugim proizvodnjim dejavnostim obenem velik okoljski onesnaževalec.

Prispevek obravnava tudi elektrifikacijo v transportu (ang. transport) in v letalskem prometu (ang. aviation).

URL: https://www.bbc.com/future/article/20240829-the-search-for-the-worlds-biggest-electric-vehicles