Z novim modelom Andrewa Nga se lahko poigrate z geoinženiringom Sonca in preverite, kaj bi se zgodilo (MIT Technology Review – Climate Change and Energy – 23. avgust 2024)

Prispevek o novem orodju – podnebnem emulatorju (neke vrste enostavnem podnebnem modelu), ki nas vse vabi k raziskovanju spornih posegov v podnebje – model omogoča raziskovanje uporabe vbrizgavanja stratosferskega aerosola (ang. Stratospheric Aerosol Injection – SAI) za ublažitev globalnega segrevanja.

Sistem SAI uporablja delce v Zemljinem ozračju za odbijanje sončne svetlobe in s tem podpira ohlajanje Zemljinega površja. Z novim emulatorjem imenovanim Planet Parasol lahko raziskujemo, kako bi lahko različni načini uporabe tega sistema SAI vplivali na povprečno globalno temperaturo na Zemlji. Sistem SAI je sicer obetavna smer blaženja podnebnih sprememb, vendar potrebujemo še več raziskav, da bi bolje razumeli njen vpliv in morebitno izvedbo. Več o odzivih na možnosti uporabe umetne inteligence in vbrizgavanja stratosferskega aerosola si lahko preberete v odzivih na objavo Andrewa Nga na LinkedIn.

URL: https://www.technologyreview.com/2024/08/23/1097292/andrew-ngs-new-model-lets-you-play-around-with-solar-geoengineering-to-see-what-would-happen/