Nova raziskava kaže, da bi lahko kritični sistem tokov v Atlantskem oceanu propadel že v tridesetih letih tega stoletja (CNN Climate – 3. avgust 2024)

Prispevek o pomembnem sistemu tokov v Atlantskem oceanu, ki vpliva na vreme po vsem svetu, bi lahko propadel že konec leta 2030, so v novi študiji ugotovili znanstveniki, kar bi bila katastrofa planetarnega obsega, ki bi spremenila vreme in podnebje.

Več študij v zadnjih letih je pokazalo, da bi se lahko porušil ključni sistem oceanskih (morskih) tokov v Atlantskem oceanu – atlantska meridionalna obračalna cirkulacija (angl. Atlantic meridional overturning circulation – AMOC) – zaradi toplejših temperatur oceanov in motenj v slanosti, ki so posledica podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek. Nova raziskava, ki je v strokovnem pregledu in še ni bila objavljena v reviji (van Westen RM & Dijkstra HA (2024) Probability Estimates of a 21st Century AMOC Collapse. https://arxiv.org/html/2406.11738v1), pa na podlagi najsodobnejšega modela ocenjuje, kdaj bi se lahko porušil, in kaže, da bi se lahko ustavil med leti 2037 in 2064, oziroma, da obstaja večja verjetnost, da se bo do leta 2050 ustavil, kot da se ne bo.

URL: https://edition.cnn.com/2024/08/02/climate/atlantic-circulation-collapse-timing/index.html