Chamberlain & Sabatini (2022) Fundamentals of Water Security – Quantity, Quality, and Equity in a Changing Climate


Chamberlain JF & Sabatini DA (2022) Fundamentals of Water Security: Quantity, Quality, and Equity in a Changing Climate. John Wiley & Sons, 464p. – COBIB.SI

Description (opis):

Knjiga, ki pomaga razumeti, kako upravljati vodne vire za pravično zadovoljevanje človekovih in ekoloških potreb.

Naraščajoče prebivalstvo in vedno višji življenjski standard v državah v vzponu povečujeta povpraševanje po vodnih virih. Vendar se istočasno ne povečuje tudi ponudba vode in skupna količina vode v zemeljski biosferi – vode, ki je sestavni del vseh življenjskih standardov. Knjiga Fundamentals of Water Security zagotavlja temelje za razumevanje in upravljanje povezave med količino, kakovostjo in enakostjo varnosti preskrbe z vodo v spreminjajočem se podnebju.

V širšem smislu ta knjiga raziskuje rešitve za izzive varnosti preskrbe z vodo po vsem svetu. Je bogato ilustrirana in pedagoško opremljena z najnovejšimi informacijami. Besedilo vsebuje učne cilje posameznih poglavij, temeljna poglavja s pregledom kvantitativnih veščin, študije primerov in krajše opise ljudi, ki so pomembno prispevali k varnosti preskrbe z vodo. Za dodatno pomoč pri razumevanju so vključeni problemi ob koncu poglavja – tako številčni kot kakovostni – z rešitvami, ki so na voljo inštruktorjem. Obsežna literatura vsebuje knjige, članke v revijah ter poročila vlad in nevladnih organizacij. Primeri obravnavanih tem v tej knjigo so:

  • Kako se je preučevanje vodnih virov razvilo od osredotočanja na fizično razpoložljivost do vključevanja družbenih dejavnikov in upravljanja.
  • Kako varnost preskrbe z vodo vpliva na več disciplin na področju okoljske znanosti in inženirstva, hidrologije, geografije, vodnih virov, znanosti o atmosferi, kemije, biologije, zdravstvenih ved ter družbenih in političnih ved.
  • Kako doseči zadostno količino in kakovost vode za pravično zadovoljevanje takojšnjih in dolgoročnih človeških in ekoloških potreb.
  • Analiza varnosti preskrbe z vodo na celovit način s poudarjanjem zapletenih medsebojnih vplivov med količino in kakovostjo vode ter družbo.

Študenti, ki obiskujejo predmete s področja hidrologije, varnosti preskrbe z vodo in/ali upravljanja vodnih virov, skupaj z znanstveniki, ki delajo na področjih, kjer je varnost preskrbe z vodo pomemben dejavnik, bodo lahko uporabljali knjigo Fundamentals of Water Security kot celovit učbenik za razumevanje in doseganje varnosti preskrbe z vodo.

URL: https://www.wiley.com/en-cn/Fundamentals+of+Water+Security:+Quantity,+Quality,+and+Equity+in+a+Changing+Climate-p-9781119824640