Smith JM (2021) Extracting Accountability: Engineers and Corporate Social Responsibility


Smith JM (2021) Extracting Accountability: Engineers and Corporate Social Responsibility. MIT Press, 298p. – https://doi.org/10.7551/mitpress/12677.001.0001 – open access book pdf – CC BY NC ND 4.0

About the Book (prevod):

Knjiga o tem, kako inženirji v rudarstvu ter naftni in plinski industriji poskušajo uskladiti konkurenčna področja javne odgovornosti.

Vedno večje gibanje za družbeno odgovornost podjetij (CSR – Corporate Social Responsibility) poziva podjetja, naj spodbujajo blaginjo ljudi in planeta, ne pa da si prizadevajo le za dobiček. Jessica Smith v knjigi Extracting Accountability raziskuje, kako javna odgovornost korporacij izhaja iz vsakodnevnih praks inženirjev, ki delajo zanje. Osredotoča se na inženirje, ki družbeno odgovornost razumejo kot osrednji del svojega poklica, in ugotavlja, da jih korporativni kontekst njihovega dela spodbuja k poskusom usklajevanja konkurenčnih področij odgovornosti do formalnih smernic, standardov in politik, do poklicnih idealov, do javnosti in do njih samih. Njihova prizadevanja so zapletena zaradi porazdeljenega delovanja, ki ga doživljajo kot korporativni akterji: niso vedno avtorji svojih dejanj in pogosto delujejo prek drugih.

Na podlagi obsežnih intervjujev, arhivskih raziskav in terenskega dela avtorica sledi načinom, kako so inženirji v rudarski ter naftni in plinski industriji pojasnjevali svoja dejanja različnim javnostim – od kritikov njihove industrije do njihovih lastnih prijateljev in družin. Pokaže, kako družbeno dovoljenje za delovanje in temeljni pragmatizem vodita inženirje, da se sprašujejo, kako je mogoče proizvodnjo virov izvajati odgovorno, namesto da bi se spraševali, ali jo je sploh treba izvajati. Analizira razklanost (ang. liminality) inženirskih svetovalcev, ki so imeli večjo poklicno avtonomijo, vendar so se pogosto počutili ovirane, ko so bili postavljeni v vlogo outsiderjev. Na koncu raziskuje, kako lahko kritična udeležba v inženirskem izobraževanju spodbuja nove odgovornosti in začrta bolj trajnostno prihodnost virov.

URL: https://direct.mit.edu/books/oa-monograph/5208/Extracting-AccountabilityEngineers-and-Corporate