Mackintosh SPM (2021) Climate Crisis Economics


Mackintosh SPM (2021) Climate Crisis Economics (1st ed.). London: Routledge. 304p, – https://doi.org/10.4324/9781003037088 – open access document pdf – CC BY-NC-ND 4.0

Abstract (povzetek):

Knjiga Climate Crisis Economics temelji na ekonomiji, politični ekonomiji in znanstveni literaturi, in podatkov, da bi ocenila, v kolikšni meri naše različne skupnosti – politične, gospodarske, poslovne – opravljajo bistven preskok k novim pripovedim in politikam. ki nas bo pospešil pri potrebnem prehodu na brezogljični podnebni sistem. gospodarstvo in trajnostno prihodnost.
V knjigi so predstavljene politike in prakse z nacionalnimi in lokalnimi primeri, ki bodo pokazali različne dopolnjujoče se pristope, ki dajejo državam in ljudem moč pri doseganju cilja ogljične nevtralnosti. Avtor začrta pristop ekonomije podnebne krize, ki ustreza namenu in ki lahko v prihodnjih desetletjih pripomore k doseganju potrebnih ciljev na področju podnebnih sprememb. Zagotavljanje ekonomske in ekološke trajnosti ni niti enostavno niti brez stroškov; za podnebno krizo ni ene same rešitve. Za uspeh je treba uskladiti vse vidike naših gospodarstev, politik, poslovanja in osebnih praks. Žalostno je, da vemo, kaj je potrebno, in imamo številne tehnologije in sisteme za prehod na ogljično nevtralno gospodarstvo, vendar še vedno ne ukrepamo z vso vnemo. Voditelji, skupnosti in podjetja morajo spremeniti način pripovedovanja o podnebni krizi in razmišljanja o njej. S tem, ko bomo naredili pripovedni preskok k novemu razumevanju tega, kaj je mogoče in potrebno, bomo lahko prenehali ogrožati našo skupno prihodnost in enoten, krhek globalni habitat ter namesto tega pripraviti teren za zeleno globalizacijo 2.0 in novo, trajnostno industrijsko revolucijo.


Knjiga Climate Crisis Economics bo zanimiva za akademike, študente, vlagatelje in strokovnjake z različnih področij, vključno s politiko, mednarodno politično ekonomijo in mednarodno ekonomijo. Napisana je dostopno in temelji na delu s področij zunaj politike in ekonomije ter poleg njiju, da bi utemeljila ekonomijo podnebne krize kot pristop k reševanju izziva podnebnih sprememb, ki je pred nami.

URL: https://www.taylorfrancis.com/books/oa-mono/10.4324/9781003037088/climate-crisis-economics-stuart-mackintosh